Pericol de explozie în Autoritatea de Supraveghere Financiară. Conducerea ASF a luat decizia de a îl cerceta disciplinar pe Cristian Muntean, consilier al vicepreședintelui Cristian Roșu și poate cea mai cunoscută voce din Autoritate. Consilierul spune că se va adresa instanței, dacă va fi sancționat.

Decizia conducerii Autorității vine la două luni după producerea faptei investigate și nu vine întâmplător, ci în urma unei solicitări făcute de către comisia de combatere a abuzurilor din cadrul Camerei Deputaților.

În fapt, acțiunea declanșată de ASF vine chiar în ultima zi a perioadei puse la dispoziție de către deputați pentru a răspunde unei solicitări privind o postare pe Facebook în care Muntean acuza City Insurance că nu achită integral și la timp daunele.

Dacă nu ar fi declanșat acțiunea, șefii ASF ar fi trebuit să răspundă deputaților dacă Muntean a încălcat regulamentele interne atunci când a făcut respectivele afirmații. Așa, răspunsul care îi scapă pe șefii ASF de responsabilitate, într-un stil deja consacrat a fost: avem o anchetă în desfășurare.

De menționat că postarea lui Muntean a fost făcută la jumătatea lui august, sesizarea de la Camera Deputaților a venit la jumătatea lui septembrie, iar ASF ia măsuri abia acum, la finalul lui octombrie, forțat de împrejurări.

Comisia de abuzuri a fost sesizată chiar de către City Insurance , care s-a îndreptat și în instanță împotriva lui Cristian Muntean, arătând că afirmațiile făcute de acesta, potrivit cărora City Insurance obișnuiește să nu achite integral și la timp daunele din RCA, i-au adus prejudicii de 300.000 de euro și cerând ca Muntean să nu mai aibă posibilitatea de a  se exprima public în legătură cu City Insurance. Pe fond, Muntean a câștigat deja unul dintre cele două procese.  City Insurance a cerut comisiei de abuzuri să solicite ASF sancționarea dură a lui Muntean.

Amintim și că postarea consilierului vicepreședintelui Cristian Roșu, responsabil de asigurări, a venit în imediata apropiere a declanșării procesului în care un grup de service-uri au solicitat falimentul City Insurance, așa cum Capital a arătat în premieră.

În altă ordine de idei, Cristian Muntean, fost președinte al ASSAI, asociația service-urilor independente, a fost mai mereu una dintre cele mai puternice voci care au acuzat City de practici care defavorizează consumatorii.

Numit politic de cele două partide care au controlat fără drept de apel Parlamentul (PSD și ALDE), consiliul ASF se află zilele acestea într-o perioadă de maximă incertitudine și este extrem de sensibil la stimulii politici. Starea de neasumare, altfel specifică conducerii acestei instituții, este accentuată și de plecarea la BNR a fostului președinte Leonardo Badea.

De partea cealaltă, Cristian Muntean a arătat, de-a lungul timpului, că este, la rândul său bine conectat politic, inclusiv în zona PNL, partidul de la care se așteaptă că va forma viitorul Guvern și va domina clasa politică.

Amintim și că acționarul majoritar al City Insurance, Dan Odobescu, este cumnatul fostului premier și președinte al PSD, Adrian Năstase.

 

Iată, mai jos și cum a răspuns Muntean acuzațiilor aduse de City și solicitărilor venite de la comisia de abuzuri

 

 1. Postarea de pe Facebook a fost facuta in calitate de persoana fizica si nu am pretins nicio clipa ca exprima punctul de vedere al Autoritatii de Supraveghere Financiara;
 2. Postarea de pe Facebook a fost realizata in timpul meu liber, intr-o zi de duminica.
 3. Acea postare a fost facuta in calitate de persoana prejudiciata de catre asiguratorul City Insurance.
 4. Libertatea de exprimare este garantata prin Art.30 de catre Constitutia Romaniei.
 5. Am sesizat public faptul ca societatea de asigurari a incalcat Art. 14 alin. C din legea 132/2017 care prevede urmatoarele:

Valoarea reparatiei se stabileste folosind sistemele de evaluare specializate sau prin documente emise in conditiile legii in care unitatea reparatoare isi poate utiliza propria valoare a orei de manopera

Imi mentin opinia exprimata, societatea City Insurance a incalcat acel articol si a decis sa plateasca atat cat considera, fara a exista niciun temei legal.

 1. Consiliul ASF a luat hotararea in sedinta din data de 24 septembrie (la o luna de la postarea mea) sa amendeze societatile City Insurance si Euroins cu amenda in cuantum de 50 000 de lei, ambele societati aflandu-se la a doua abatere in ultimele luni.

Ambele societati au fost amendate pentru conduita defectuoasa privind onorarea obligatiilor de despagubire in relatia cu pagubitii RCA.

 1. In situatia prezentata de catre mine se afla mii de pagubiti RCA, societatea City Insurance fiind pe locul 2 la reclamatii inregistrate in primul semestru al anului 2019, acesta firma de asigurari inregistrand in primele 6 luni un numar de 2146 de petitii, fata de 702 de petitii cat a inregistrat in primele 6 luni ale anului 2018. Practic, in primele 6 luni ale anului 2019, numarul de reclamatii inregistrate de catre City Insurance a crescut cu peste 300%.
 2. Daca ne referim la modul in care societatea City Insurance isi indeplineste obligatiile de despagubire in relatia cu clientii sai, aceasta firma de asigurari inregistreaza cele mai multe litigii in instanta, fiind inregistrate peste 5800 de dosare doar in perioada 1 ianuarie 2018 – 1 iulie 2019. Din dosarele solutinate de catre instantele de judecata (1588 dosare), putem observa faptul ca societatea de asigurari a pierdut procesele in aproximativ 93% din cazuri (1474).
 3. Doresc sa va aduc la cunostinta faptul ca societatea de asigurari a decis sa ma actioneze in instanta (in civil) procedand exact la fel cum a procedat domnul Ilie Carabulea, fostul presedinte al firmei Carpatica Asig cand am facut publice niste informatii despre acea societate de asigurari din pozitia de Presedinte al Asociatiei Societatilor de Service Independente (ASSAI) pe care o detineam de la acea vreme. Ambele societati de asigurari folosesc aceleasi mijloace rudimentare bazandu-se pe banii si relatiile pe care le detin, pentru a intimida persoane care indraznesc sa le deranjeze afacerile.

Mi-am angajat un avocat platit de catre mine pentru a ma reprezenta in instanta, iar hotararea instantei o voi face publica.

 1. Imi mentin toate cuvintele exprimate in calitate de persoana fizica trannsmise pe Facebook in data de 25 August 2019 cu privire la societatea City Insurance. Opinia mea ramane neschimbata: daca nu va aparea in scurt timp un investitor miraculos care sa cumpere societatea City Insurance, piata de asigurari va fi zguduita de un nou faliment, de aceasta data de mult mai mari proportii, societatea City Insurance avand in prezent o cota de piata de aproape 3 ori mai mare decat o avea Carpatica Asig in momentul declansarii falimentului.
 2. In situatia in care este necesar, sunt dispus si chiar mi-as dori sa ma prezint in fata Comisiei pentru Cercetarea Abuzurilor, Coruptiei si pentru Petitii din cadrul Camerei Deputatilor, pentru a raspunde la intrebarile adresate de catre domniile lor.
 3. In ciuda faptului ca a fost transmisa in data de 23 august 2019 o reclamatie la adresa firmei City Insurance catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, am fost informat in data de 9 octombrie 2019 (dupa 47 de zile!!!) in mod politicos de catre Autoritate ca societatea de asigurari isi mentine punctul de vedere si ca ar fi bine ma adresez pentru rezolvarea situatiei catre Sal-Fin sau catre instantele de judecata, ceea ce voi face in continuare pana la recuperarea intregului prejudiciu suferit si nedespagubit de catre City Insurance.