Aproximativ 8 milioane de români în Diaspora

Jurnalistul Dan Andronic l-a avut ca invitat în emisiunea sa de pe canalul de YouTube HAI România, pe Gheorghe Cârciu, secretar de stat în departamentul românilor de pretutindeni.

Acesta a precizat că cifra oficială din 2021 arată că în Diaspora sunt 5,7 milioane de români, însă numărul real este altul. Potrivit lui Gheorghe Cârciu, numărul real al românilor care trăiesc în străinătate este de aproximativ 8 milioane. Numărul nu se referă doar la românii din Europa, ci la cei din întreaga lume.

Acesta a dat de exemplu Franța, precizând că numărul de români este de 7-8 sute de mii.

Numărul cel mai mare de români din străinătate la ora actuală poate fi găsit în Marea Britanie.

În ceea ce privește Spania și Italia, numărul real este asemănător cu cel oficial.

”Suntem aproximativ 8 milioane de români în afara granițelor, în afara așa zisei diasporă. Avem o cifră oficială din 2021 – 5,7 milioane, pe care o deține Ministerul nostru de Externe din numărătoarea statelor unde trăiesc români. Nu doar în Europa, în lumea întreagă.

Exemplul Franței, oficial avem 106 mii români. Sunt cel puțin 7-8 sute de mii de români în Franța.

Avem o cifră oficială în Marea Britanie care ne spune că sunt puțin sub 900 de mii de români. În Marea Britanie am trecut de un milion trei sute oficial. (…) Astăzi, cea mai mare comunitate o avem oficial în Marea Britanie”, spune acesta.

Românii din Diaspora duc o viață mai bună

Întrebat de către jurnalistul Dan Andronic dacă acești români duc o viață mai bună, el a spus clar că da. De asemenea, a precizat că aceștia duc o viață mai bună deoarece se câștigă mai bine.

”Da. O mare parte dintre ei duc o viață mai bună. Se câștigă mai bine”, spune acesta.

Gheorghe Cârciu precizează că, în Europa, sunt două țări care o duc bine din punct de vedere economic, ceea ce înseamnă că românii de acolo o duc și el la fel de bine. Acesta se referă la Franța și Marea Britanie.

Totuși, spune că în alte două țări, Italia și Spania, nivelul de trai a scăzut. Secretarul de stat în departamentul românilor de pretutindeni spune că salariul mediu în aceste două țări este aproape la nivelul celui din România.

”În agricultură, în Spania, românii câștigă 1.000- 1.200 de euro (…) În agricultura românească, sigur că e vorba de sezon, dar pe sezon se câștigă minim 1.000 de euro”, spune acesta.

HAI ROMANIA
SURSA FOTO: Capital.ro

Câți bani îi rămâne unui român din Franța după ce își achită taxele?

Întrebat de către jurnalistul Dan Andronic cu câți bani rămâne un român care lucrează în Franța după ce plătește toate taxele, acesta a precizat că undeva sub 40%.

De asemenea, el a explicat că salariile din Franța sunt diferite de cele din România.

”Brut numim salariul doar cu taxele salariale incluse, nu cu cele patronale. Dintr-un întreg de 100, cheltuiala firmei, unui salariat poate să-i rămână 40. Cu taxele salariale, cu impozitul pe salariu, poate chair sub 40.”, spune acesta.

Întregul podcast poate fi vizualizat AICI. Pe canalul de YouTube al HAI România, care poate fi accesat AICI, se pot găsi mai multe emisiuni care abordează diferite subiecte de actualitate din țară sau din străinătate.

Partidul Social Democrat – Alianta PSD-PNL CMF 41240002