Adrian Ţuţuianu a fost revocat miercuri, în plenul Senatului, din funcţia de vicepreşedinte al Senatului, cu 53 de voturi „pentru”, nouă „împotrivă” şi 14 abţineri, în locul său fiind numit social-democratul Şerban Valeca. Pentru alegerea lui Valega – propus de grupul parlamentar PSD – s-au pronunțat 67 de senatori, şase au fost împotrivă şi şase s-au abţinut. Votul în plen a fost electronic. Valeca se afla la al treilea mandat de senator si are la activ si un mandat de deputat, de 8 luni, in 2000.

“În şedinţele Biroului permanent şi Comitetului grupurilor parlamentare de astăzi, grupul parlamentar PSD a prezentat solicitarea formulată potrivit art. 32 alin. 3 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor referitor la constatarea încetării de drept a statutului de membru al Biroului permanent şi de vicepreşedinte al Senatului a domnului senator Adrian Ţuţuianu, ca urmare a retragerii sprijinului politic. Luăm act de această solicitare şi urmează să ne exprimăm votul cu privire la constatarea încetării de drept a statutului de membru al Biroului permanent”, a declarat, înainte de începerea procedurii de vot, preşedintele de şedinţă, Claudiu Manda.

Pe 5 noiembrie, Consiliul Executiv al PSD a votat pentru excluderea din partid a lui Adrian Ţuţuianu şi Marian Neacşu. Ţuţuianu a anunţat, ulterior, că a contestat excluderea din partid și că a cerut în instanţă suspendarea excluderii, până la clarificarea situaţiei prin decizie definitivă. În opinia sa, hotărârea de excludere a fost luată cu încălcarea statutului PSD pentru că nu a existat un vot secret aşa cum ar fi trebuit să fie potrivit „simetriei juridice”, iar hotărârea din excludere nu este motivată.