Din ce în ce mai mulți traderi deschiși spre oportunități cu risc ridicat au făcut pasul către platformele de Betting Exchange, cea mai importantă dintre acestea fiind Betfair – companie care este licențiată și în România la Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc.

Brandul Britanic care a lansat în premieră acest concept în urmă cu 21 de ani are un centru de dezvoltare în România, la Cluj. Betfair are peste 4 milioane de clienți în toate colțurile lumii, așa că traderii români au posibilitatea de a efectua tranzacții la scară globală, într-un mod complet legal, după cum este prezentat pe acest site.

Oscilațiile cotelor pentru pronosticurile evenimentelor sportive sunt deseori mai pronunțate decât fluctuațiile acțiunilor la bursă și decât cele ale cursurilor valutare.

Trading-ul în lumea pariurilor sportive se face plasând două pariuri contrare (Back și Lay sau Pro și Contra) sau închizând efectiv pariul folosind funcția specială de Cash-Out, dar în majoritatea cazurilor, acest proces se încheie înainte de startul meciului.

Utilizatorii nu pariază contra casei: Operatorul reține un comision cuprins între 2% și 5% din profitul realizat la fiecare tranzacție, în funcție de anumite piețe și de rulajul care se efectuează lunar.

Prin urmare, traderii nu pot fi considerați pariori, întrucât ei cunosc profitabilitatea fiecărui eveniment sportiv (fie că este vorba despre câștig sau pierdere), înainte ca acesta să înceapă. Mai de grabă, se poate spune că brokerii din Betting Exchange iau locul caselor de pariuri, putând să ofere cote pentru tot felul de pronosticuri.

Lichiditatea bună a piețelor principale de pe Betfair este unul dintre principalele motive pentru care operatorul britanic este un lider detașat al industriei de profil. Există și destule aplicații speciale de trading dezvoltate exclusiv pentru Betfair, cum ar fi BetTrader, Traderline, OddsMonkey, Wagertool, Fairbot, Geeks Toy, Betslip, RaceStatsApp, Bet Angel Professional și așa mai departe.

Cursele de cai și fotbalul sunt principalele sporturi alese de traderii de la Betfair, însă piețele de tenis, curse de ogari, crichet și cele în care apar sporturile americane (baschet, baseball, hochei și fotbal american) sunt, de asemenea, foarte populare.

Majoritatea strategiilor sunt bazate pe piețe pre-meci, însă exisă și pariuri de live trading, acolo unde acțiunea se desfășoară pe parcursul unui eveniment sportiv. Acestea din urmă însă, sunt foarte riscante și prin urmare, mai puțin folosite.

O parte dintre traderii care s-au bucurat de succes pe platformele de Betting Exchange au dezvăluit faptul că au recurs la pariurile ante-post, adică pariurile de termen mediu sau lung pe calificarea sau clasarea într-o competiție, pe câștigarea unei grupe sau a unui turneu, pe retrogradare, pe câștigarea unei distincții, pe obținerea unei performanțe și așa mai departe. O astfel de abordare este ceva mai precaută, întrucât oscilațiile cotelor nu sunt atât de mari și atât de rapide precum piețele pentru un meci care se va desfășura peste câteva zile.

Europenii vor continua să formeze clientela majoritară a celor de la Betfair, care și-au închis activitatea în New Jersey în toamna anului trecut, după o perioadă de probă de 4 ani în care adopția noului concept nu a fost pe măsura așteptărilor. Acest lucru a fost determinat și de faptul că în SUA, comisionul perceput din câștiguri era de 12%, în ceea ce privește curse de cai, iar operatorul a avut foarte multe restricții. (P)