"Dreptul de care dispun toți cetățenii UE de a lucra oriunde doresc în spațiul comunitar este un principiu de bază european", atrage atenția Rebecca Harms, într-un interviu pentru DW. Astfel, cetățenii din țările mai sărace ale UE au posibilitatea de a-și îmbunătăți nivelul de trai.
Totodată, eurodeputata ecologistă atrage atenția asupra impresiei pe care o creează creștin-socialii bavarezi referitor la cetățenii români și bulgari. "Forțând dezbaterea pe această temă din rațiuni de politică de partid, exagerând problemele pe care libera circulație a forței de muncă le-ar putea genera, se ignoră un amănunt pe care îl atestă experiența anilor trecuți — acela ca dreptul UE în cauză aduce beneficii întregii Uniuni", explică Harms.
Ea apreciază că sistemele sociale din Germania funcționează "cu siguranță mai bine decât cele din România sau Bulgaria, dar nu sunt nicidecum singurele de acest fel din Uniunea Europeană. Harms se așteaptă ca această campanie inițiată de CSU contra imigranților români și bulgari, care sporește teama în rândul germanilor, să continue în campania electorală pentru alegerile europene din luna mai.
Politiciana germană critică și propunerea lansată de eurodeputatul creștin-democrat Elmar Brok, care a propus expulzarea imigranților care accesează ajutoarele sociale în Germania și înregistrarea amprentelor acestora pentru a-i împiedica să revină. Prin astfel de intervenții, Brok "îi pune la stâlpul infamiei pe cetățenii României și Bulgariei, sugerând că ar avea intenții frauduloase".
În finalul interviului pentru DW, europarlamentara ecologistă amintește că, potrivit datelor statistice, "bulgarii și românii fac parte dintre europenii cel mai bine integrați pe piața germană a muncii”. Având profesii dintre cele mai diverse, ei nu împovărează sistemele sociale germane. În plus, est-europenii, în general, reprezintă un enorm ajutor pentru casele de asigurări medicale, pentru că lucrează în domenii unde câștigă mult mai puțini bani decât germanii. Există și mulți germani care, pe cale legală sau ilegală, profită de pe urma lor", mai subliniază eurodeputata Rebecca Harms.
Sursa: Agerpres