Coronavirusul face ravagii în Europa. Potrivit ultimelor informații, o nouă variantă SARS-CoV-2 a fost descoperită în Franţa, la pacienţi care provin din Île-de-France, din sud-estul şi sud-vestul ţării.

Totuși, datele nu au arătat încă dacă noua tulpină este la fel de contagioasă sau mai puţin contagioasă decât variantele engleză, braziliană, sud-africană, californiamă, newyorkeză sau bretonă ale noului coronavirus. De menționat este faptul că, această nouă variantă poartă numele spitalului Henri-Mondor de la Créteil, în Val-de-Marne.

În acest context, Assistance Publique-Hôpitaux de Paris (AP-HP), din care face parte spitalul, a anunţat descoperirea noii variante într-un comunicat, marţi, în care precizează că aceasta ”circulă în prezent în mod activ în Franţa”.

”Ea este caracterizată de prezenţa a două deleţii şi 18 mutaţii ale unor aminoacizi, dintre care şapte-opt se află în poziţii-cheie ale proteinei «spike»”, precizează AP-HP.

Trei angajați din spital au fost infectați

Totodată, potrivit sursei citate, tulpina a fost identificată în primă fază ”într-un cluster de trei angajaţi de spital şi la partenerul unuia dintre ei”. În același timp, această variantă franceză a fost descoperită apoi la 29 de pacienţi în Île-de-France, în sud-estul şi în sud-vestul ţării.

Potrivit sursei citate, numărul cazurilor a început să crească brusc, după identificarea mai multor clustere.

”Frecvenţa detectării sale a continuat să crească după identificarea mai multor clustere şi este descoperită tot mai frecvent în eşantioane testate de către platforma Spitalului Henri-Mondor AP-HP”.

O anchetă Flash, realizată la 2 martie, a demonstrat faptul că noua formă reprezenta 1,8% dintre tulpinile secvenţiate pe teritoriul francez. Totuși, nu se știe încă dacă varianta ”Henri-Mondor” este mai contagioasă, la fel de contagioasă sau mai puţin contagioasă decât alte variante cunoscute.

Sursele citate menționază că va fi nevoie de noi studii clinice pentru a vedea cât de gravă este situația.

”Noi studii sunt necesare pentru a afla dacă apare în forme clinice de o gravitate diferită şi dacă sensibilitatea sa la acţiunea tratamentelor antivirale şi la protecţia vaccinală este alterată de prezenţa numeroaselor sale mutaţii”, se arată în comunicat.

De menționat este faptul că, descoperirea acestei variante de către Spitalul Henri-Mondor, ISERM şi Universitatea Paris-Est Créteil, a fost abordată în revista Emerging Infectious Diseases.