Ucraina i-a transmis Rusiei un avertisment! Oficialii de la Kiev spun că un eventual atac militar asupra Ucrainei ar genera „pierderi politice, economice şi umane”.

„Noi nu încercăm să ghicim ce este în mintea preşedintelui Vladimir Putin. Dar vrem să îl facem să înţeleagă bine: un nou atac asupra Ucrainei va fi prea costisitor, deci ar face bine să nu îl lanseze. Ucraina are obiectivul evitării unor noi acţiuni agresive. Moscova trebuie să înţeleagă clar ce pierderi politice, economice şi umane ar genera o nouă agresiune”, a declarat joi Dmytro Kuleba, ministrul ucrainean de Externe, relatează Reuters.

Autorităţile de la Kiev susţin că Rusia a mobilizat 92.000 de militari în apropierea frontierei Ucrainei şi suspectează că armata rusă ar putea lansa un atac în ianuarie sau februarie 2022.

Marea Britanie este de partea Ucrainei

Totodată, guvernul Marii Britanii a avertizat, miercuri, Rusia că o eventuală intervenţie militară împotriva Ucrainei ar fi o „gravă eroare”, subliniind că ţările NATO menţin cooperarea strânsă pentru a susţine poporul ucrainean.

„Cred că ar fi o gravă eroare a Rusiei să lanseze un atac împotriva Ucrainei. Noi suntem parteneri foarte apropiaţi ai Ucrainei şi colaborăm cu partenerii din cadrul NATO, dar şi direct cu Ucraina pentru a ne asigura că există susţinere totală”, a declarat Liz Truss, ministrul de Externe al Marii Britanii.

Statele Unite, NATO şi Uniunea Europeană au criticat mobilizarea de către Rusia a zeci de mii de militari în apropierea frontierelor Ucrainei. Rusia a negat că ar vrea să atace Ucraina, argumentând că poate mobiliza militari oriunde doreşte pe propriul teritoriu.

Rusia a efectuat miercuri exerciţii militare în Marea Neagră, la sud de Ucraina, subliniind că trebuie să intensifice modalităţile de apărare din cauza activităţilor NATO în apropierea frontierelor ruse.

Statele Unite şi Alianţa Nord-Atlantică au intensificat în ultimele luni exerciţiile militare comune cu Ucraina. Nave militare americane se află în Marea Neagră, iar Ucraina va primi ambarcaţiuni de patrulare produse în SUA.