Franţa şi Germania au semnat joi un contract în valoare de 150 milioane de euro, o nouă etapă în proiectul de dezvoltare a sistemului de luptă aeriană care urmează să înlocuiască Rafale şi Eurofighter la orizontul anului 2040 şi să permită Europei să se apere într-o lume din ce în ce mai nesigură, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

Europa se pregătește pentru noi provocări

Acest proiect „de sistem de luptă aeriană a viitorului” (SCAF), care include un avion de vânătoare, drone şi un “Air Combat Cloud”, a fost încredinţat în special Airbus şi Dassault Aviation, preconizându-se ca primul zbor real al acestuia să aibă loc în 2026.

„Este un proiect foarte ambiţios între Franţa şi Germania, cărora li se va alătura şi Spania, ceea ce va permite naţiunilor noastre să facă faţă ameninţărilor şi provocărilor din a doua jumătate a secolului XXI”, a declarat presei ministrul francez al armatelor, Florence Parly, după ce a semnat acordul guvernamental care lansează prima fază a proiectului.

„Aceasta ilustrează voinţa şi ambiţia noastră pentru o Europă a apărării”, a adăugat la rândul său titulara Ministerului Apărării din Germania, Annegret Kramp-Karrenbauer.

Marea Britanie vine cu alternativa la acest proiect

Deputaţii germani au dat undă verde proiectului prin aprobarea săptămâna trecută a deblocării unor credite de 77 milioane de dolari, deschizând astfel calea semnării acestui proiect, la care Spania ar trebui să se alăture oficial în 2020, investind 45 de milioane de euro.

În total, patru miliarde de euro se vor investi până în 2026 în acest proiect la care vor participa de asemenea Safran, MTU Aeor Engines, MBDA şi Thales SA.

Viitorul avion de vânătoare urmează să aibă cel puţin un concurent european, Tempest, a cărui dezvoltare a fost anunţată de Marea Britanie împreună cu BAE Systems şi grupul italian Leonardo.