Statele Unite rămân „profund îngrijorate” de acțiunile Turciei în estul Mediteranei, a declarat sâmbătă secretarul de Stat Mike Pompeo, care a cerut o soluție diplomatică pentru această criză.

Tensiunile din estul Mediteranei s-au amplificat din cauza pretențiilor pentru apele teritoriale dintre Turcia, Grecia si Cipru, în zone considerate ca ar fi bogate în resurse naturale.

Grecia se înarmează

„Țările din regiune trebuie să își rezolve dezacordurile, inclusiv cele referitoare la securitate și resursele energetice și problemele maritime, pe cale diplomatică și pașnic”, a afirmat Pompeo sâmbătă seară, în drum spre Cipru, unde s-a întâlnit cu președintele Nicos Anastasiades, informează ziare.com, citând presa internațională.

Pompeo a mai spus că „tensiunile militare crescute nu ajută pe nimeni, doar pe adversarii care vor să vadă diviziuni în unitatea transatlantică”.

În context, trebuie precizat că grecii își întăresc forțele aeriene, chiar în timpul escaladării tensiunilor din Mediterana de Est.

Anunțul a fost făcut chiar de premierul grec Kyriakos Mitsotakis. Guvernul are în plan achiziția mai multor arme, dar şi o reorganizare a forţelor armate ale ţării.

Turcia lansează amenințări fără precedent

Mitsotakis a precizat că Grecia urmează să-şi procure 18 avioane de vânătoare de fabricaţie franceză Rafale, precum şi fregate şi elicoptere, să recruteze 15.000 de soldaţi suplimentar şi să finanţeze mai substanţial industria sa de apărare.

”A venit ora să ne întărim forţele armate. Este vorba despre un program important care va forma un scut naţional”, a declarat premierul într-un discurs la Salonic, în nordul Greciei.

El a adăugat că acest program ar urma să permită crearea a mii de locuri de muncă.

De cealaltă parte, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a avertizat sâmbătă pe omologul său francez Emmanuel Macron „să nu caute ceartă cu Turcia”, în timp ce tensiunea creşte între cele două ţări în legătură cu situaţia din Mediterana orientală.

„Nu căutaţi ceartă cu poporul turc, nu căutaţi ceartă cu Turcia”, a lansat Erdogan într-un discurs televizat la Istanbul, referindu-se la critici severe formulate de Macron la adresa Ankarei în cadrul conflictului între Turcia şi Grecia cu privire la prospectarea petrolului în Mediterana.