Cererea de energie a Europei, inclusiv de gaze naturale, va reveni la nivelul anterior crizei într-un interval de trei-cinci ani, iar dependenţa de importuri va creşte, estimează grupul austriac OMV.

„Cererea de gaze va reveni pe creştere în trei-cinci ani, în special ca urmare a construcţiei de noi termocentrale”, a declarat, vineri, preşedintele grupului austriac OMV, Wolfgang Ruttenstorfer, într-o conferinţă de presă susţinută la Londra.

Potrivit datelor prezentate de OMV la conferinţă, dependenţa Europei de importurile de gaze va creşte, iar până în 2015 producţia de gaze a statelor europene se va reduce cu 25%.

Circa un sfert din necesarul de gaze al Europei este asigurat de grupul rus Gazprom, cel mai mare furnizor în domeniu la nivel mondial. Potrivit estimărilor grupului, consumul de gaze naturale al statelor europene va scădea în 2009 cu un ritm record, de 5-7%.

Previziunile pe termen lung indică o creştere stabilă a cererii de gaze naturale, conform OMV.

Ruttenstorfer a mai spus că OMV menţine obiectivul de a produce 350.000 de barili echivalent petrol pe zi în 2010, însă creşteri suplimentare în anii următori vor fi posibile doar prin achiziţii.

OMV este acţionarul majoritar al Petrom, prin care deţine pe piaţa românească o reţea de 550 de benzinării, rafinăriile Petrobrazi şi Arpechim şi activităţi în zona explorării şi extracţiei de petrol şi gaze naturale. Totodată, grupul austriac este prezent pe piaţa locală şi sub marca OMV, cu un lanţ de circa 80 de benzinării.

SURSA: Mediafax