104-13619-3.jpgDupă a doua lună de scădere consecutivă a vânzărilor en-detail din zona euro, piaţa pusese în preţ un comentariu „dovish“ din partea lui Jean-Claude Trichet la conferinţa de presă din 8 mai, cotaţia EUR/USD atingând valoarea de 1,5284, minimul ultimelor două luni. Nu mică a fost surpriza traderilor când Trichet, în declaraţia oficială, a nuanţat mai puternic riscurile ce ţin de inflaţie decât cele legate de ritmul creşterii economice, astfel încât euro a crescut în următoarele sesiuni până la 1,5570 în raport cu dolarul.

Trendul de creştere a fost oprit odată cu publicarea datelor despre vânzările en-detail din Statele Unite, care, excluzând vânzările auto, au crescut cu 0,5%, peste estimările din piaţă, arătând astfel că economia americană nu este atât de slabă precum au prezis multi analişti. În acelaşi context, rezultatele publicate de marile lanţuri de retail (Wal-Mart, Macy’s) au depăşit estimările din piaţă, iar cotaţiile acestora au înregistrat creşteri destul de importante. Cum setul datelor care contrazic apariţia unei recesiuni în SUA este în creştere, deja şansele ca Fed să mai reducă dobânda de referinţă în şedinţa din iunie au scăzut aproape la zero.

Un alt fapt îmbucurător venit din zona Statelor Unite a fost acela că inflaţia nu dă semne de creştere majoră. Indicele Preţurilor de Consum aferent lunii aprilie a crescut cu numai 0,2%, în timp ce componenta „core“ (din care s-au extras alimentele şi energia) a crescut cu numai 0,1% şi a dus la o creştere destul de importantă a burselor de peste Ocean.

Rezumând, contextul actual a dus la creşterea apetitului faţă de risc al investitorilor atât în pieţele de capital, cât şi în carry trades, aspect care s-a putut vedea în „barometrul de risc“, adică în cotaţia euro faţă de yen, care a crescut în această săptămână de la 158,50 (minimul sesiunii din 9 mai) până la 162,94, dar şi în cotaţiile lirei sterline şi a dolarului în raport cu yenul japonez.

Capital – Editia nr. 20, data 21 mai 2008