Luni, 15 noiembrie, pentru credincioşii ortodocşi din România începe Postul Crăciunului.

Astăzi începe Postul Crăciunului în România!

Este cel de-al doilea post ca importanţă din calendar, după Postul Paştelui. Postul Crăciunului se încheie pe 24 decembrie.

Până în Ajunul Crăciunului, credincioşii au parte de mai multe zile cu dezlegare la peşte, ulei şi vin, însă Ajunul Naşterii Domnului este cea mai aspră zi de postire. Atunci se ţine post negru, iar preotul este aşteptat în case pentru a aduce vestea Naşterii Mântuitorului.

Prima zi de dezlegare la peşte din postul Crăciunului este pe 21 noiembrie, de sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserică. Apoi, pe 30 noiembrie, de sărbătoarea Sfântului Andrei, pe 6 decembrie, de sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae, pe 13 decembrie, de sărbătoarea Sfântului Ierarh Dosoftei, mitropolitul Moldovei. Ultima zi în care se mănâncă peşte în postul Crăciunului este 18 decembrie, de Sărbătoarea Sfântului Cuvios Daniil Sihastrul.

Dezlegarea la mâncarea de dulce se face de-abia după Sfânta Liturghie de Crăciun, ce are loc pe 25 decembrie.

De ce este Ziua de Ajun a Crăciunului este o zi de post mai aspru decât altele?

Părintele Ramon Eugen Ilie, preot la Biserica Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, explică de ce Ajunul Crăciunului este o zi de post mult mai aspru.

“Ziua de Ajun a Crăciunului este o zi de post mai aspru decât celelalte zile. Se ajunează până la ceasul al IX-lea (ora 15:00), când se obişnuieşte să se mănânce, în unele părţi, grâu fiert amestecat cu fructe şi miere, în amintirea postului Sfântului Prooroc Daniel şi al celor trei tineri din Babilon.

În unele zone se ajunează până la răsăritul luceafărului de seară, care ne aminteşte de steaua ce a vestit magilor naşterea Mântuitorului. Această ajunare aminteşte, de asemenea, de postul ţinut odinioară de catehumeni care, în seara acestei zile, primeau botezul creştin şi apoi prima împărtăşire la liturghia săvârşită atunci în acest scop”, spune părintele Ramon Eugen Ilie, potrivit Adevărul.

Ce reguli trebuie să respecte credincioşii în Postul Crăciunului?

În perioada Postului Crăciunului, ca şi în alte posturi, nu este vorba doar despre a nu mânca de dulce. Credincioşii trebuie să se abţină de la multe lucruri, trebuie să-i ceară iertare lui Dumnezeu pentru păcatele lor, să meargă des la biserică şi să se împace cu persoanele certate.

În această perioadă sunt interzise plăcerile trupeşti, pentru că acestea dau naştere păcatului. Poftele trupeşti pot fi biruite doar prin post şi rugăciune.

“Este perioada în care oamenii trebuie să fie mai buni şi mai miloşi cu cei din jurul lor, căci doar aşa vor putea fi şi ei iertaţi de Dumnezeu. Postul reprezintă reţinerea totală de la anumite alimente şi băuturi în scop religios şi moral.

Mai mult, creştinii trebuie să se reţină şi de la anumite gânduri necurate, pofte, patimi sau fapte rele. Acest lucru înseamnă că postul trupesc trebuie însoţit de cel sufletesc”, explică părintele Ramon Eugen Ilie.