Mareşalul Haftar, cel mai puternic om în estul Libiei, a lansat în aprilie o ofensivă împotriva Guvernului de Uniune Naţională (GNA), la Tripoli, recunoscut de comunitatea internaţională în 2015, relatează News.ro.

Americanii sunt ingrijorați de prezența sporită a unor forţe şi mercenari din grupul Wagner și de suprasolicitarea militară.

”Suntem foarte îngrijoraţi de supralicitarea militară”, a declarat sâmbătă un oficial pentru Reuters.

„Ruşii poartă un război hibrid, cu drone şi avioane. Nu e bine. (…) Credem că prezenţa sporită a unor forţe şi mercenari din (grupul) Wagner pe teren este pe cale să modifice natura conflictului şi să-l intensifice”, consideră acest oficial, care a solicitat protecţia anonimatului.

Organizația paramilitară Wagner a apărut în timpul războiului din Ucraina, care efectuează misiuni clandestine în mai multe ţări, inclusiv în Siria și ar avea legături cu un oligarh apropiat preşedinteşui rus Vladimir Putin.

Mareşalul Haftar, susţinut de Egipt şi Emiratele Arabe Unite (EAU), ar fi primit sprijinul mercenarilor ruşi recent, au declarat unii diplomați, însă Rusia neagă orice implicare în acest conflict.