După ședința de Guvern de miercur, premierul Florin Cîţu a anunţat că s-a discutat un proiect de OUG care prevede că angajaţii din asistenţa socială trebuie să prezinte dovada vaccinării, test negativ sau dovada trecerii prin boală.

”Am discutat un proiect de OUG care stabileşte că angajaţii din instituţii publice din zona asistenţei sociale vor trebui să facă dovada vaccinării, sau să prezinte un test negativ sau să facă dovada trecerii prin boală.”, a declarat premierul.

Totodată, el a mai subliniat faptul că proiectul a fost abordat în prima lectură, adăugând de asemenea că se doreşte testarea tuturor angajaţilor. Premierul susține că după testare se va vedea care este cea mai bună variantă.

”Mergem în această direcţie, clar vom cere testare, personalul medical e vaccinat 70 la sută. Vom vedea cea mai bună variantă”, a mai spus premierul Florin Cîțu.

Întrebat dcă testarea se va face pe banii angajaţilor, premierul a afirmat că aceasta este soluția de moment. ”În acest moment aceasta este variantă”, a adăugat Cîțu.

În acealși timp, premierul a subliniat faptul că statul român oferă vaccinarea gratuită, dar a explicat să se va mai discuta acest aspect, actul normativ fiind doar în prima lectură.

AUR nu este de acord cu măsurile anunțate de Guvern 

Amintim faptul că Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) anunța miercuri într-un comunicat că măsura introducerii certificatului verde digital pe teritoriul României pentru accesul la evenimente publice (nunți, botezuri, înmormântări, concerte, evenimente sportive etc.), pe care Guvernul intenționează să o adopte astăzi, reprezintă o formă gravă de discriminare și un atac la libertatea românilor.

George Simion precia și el că Guvernul încalcă Constituția în cazul în care va adopta o astfel de măsură.

„Această măsură este în mod clar îndreptată împotriva cetățenilor români, și nu în sprijinul lor. Și nu oricum, ci cu ură, pentru că 7 din 10 români au refuzat să se vaccineze. În primul rând, ea nu respectă rigorile Constituției, drepturile și libertățile fundamentale. În al doilea rând, nu am văzut să aibă loc o dezbatere publică, pentru ca juriștii și oamenii de bună-credință să atragă atenția asupra derapajelor de la Constituție.

Informația apare doar pe surse, în presă. În al treilea rând, vor fi afectați sever operatorii economici, pentru că românii nu se vor înghesui să se testeze, iar afacerile lor se vor prăbuși. În al patrulea rând, este mizerabil să pui pe drumuri un om căruia i-a murit cineva drag, pentru a se testa și a putea participa la înmormântare. Dacă anul trecut i-ați îngropat pe români dezbrăcați și în saci de gunoi, acum vreți să umiliți și viii, și morții?”, a declarat deputatul George Simion, co-președinte AUR.

„Decizia deschide calea alegerilor anticipate, pentru că românii vor ieși în stradă în număr mare și vor cere plecarea acestui guvern nedemocratic, condus de un pușcăriaș. Invităm Avocatul Poporului să intervină în spațiul public cu argumentele juridice pentru care Guvernul ar trebui să renunțe la această măsură și anunțăm că vom întreprinde propriile noastre demersuri, parlamentare și extra-parlamentare. Este inadmisibil ceea ce se întâmplă și ținem să avertizăm ferm guvernul Cîțu: odată cu decizia pe care o va adopta astăzi, se va îngropa definitiv”, a subliniat senatorul Claudiu Târziu, co-președinte AUR.