Criza sanitară se apropie de sfârşit? Potrivit mai multor experţi, omniprezenţa variantei Delta, combinată cu ridicarea unui anumit număr de măsuri sanitare şi reluarea activităţilor şcolare şi profesionale cu prezenţă fizică induc teama de un nou val, scrie La libre Belgique. 

În opinia lui Tom Wenseleers, biostatistician la KULeuven, nu avem de ce să ne alarmăm: ce a fost mai rău este în urma noastră. „Din punct de vedere mondial, suntem actualmente pe un platou în termeni de număr de morţi. Şi această curbă începe să coboare”, prezice expertul flamand în cotidianul „De Morgen”.

 Noile variante repreziuntă o ameninţare?

Descoperirea recentă de noi variante, ca tulpina columbiană „Mu”, clasificată „potenţial îngrijorătoare” de OMS şi de Agenţia Europeană a Medicamentelor (EMA), ar putea complica o întoarcere la normal?

„Am veşti bune în ce priveşte Mu”, linişteşte Tom Wenseleers. „După calculele mele, ea are o capacitate de creştere de 6 până la 7% pe zi faţă de varianta Delta. Nu e nevoie deci să ne îngrijorăm în legătură cu aceasta”, detaliază expertul, care recunoaşte totuşi că va trebui urmărită noua variantă sud-africană C1.2: „Evoluţia acestei variante este ceva mai puţin clară.  Această tulpină este mai departe de versiunea originală de la Wuhan. Dar ea pare de asemenea incapabilă să înlocuiască varianta Delta”.

„Nu am nicio dovadă deocamdată că există o variantă în circulaţie care să fie mai infecţioasă sau care prezintă o capacitate de creştere superioară variantei Delta”, continuă biostatiticianul. Cred că suntem în mijlocul ultimului mare val mondial. Un fel de ‘val de ieşire’, care va avea loc în principal printre nevaccinaţi”.

Coşmarul ar fi să vedem apărând o variantă capabilă să ocolească complet imunitatea vaccinală. Dar nu există absolut niciun indiciu astăzi că asta s-ar putea produce într-un viitor apropiat”, conchide expertul, hotărât optimist.