România se retrage din Banca Internațională de Cooperare Economică și din Banca Internațională de Investiții. Guvernul dă undă verde

Executivul va începe demersurile necesare pentru ca România să se retragă din Banca Internațională de Cooperare Economică.

Acest proiect este cel referitor la denunțarea Convenţiei privind decontările multilaterale în ruble transferabile şi organizarea Băncii Internaţionale de Colaborare Economică, încheiată la Moscova, la 22 octombrie 1963, şi a Protocolului semnat la Moscova, la 18 decembrie 1990, de modificare a Convenţiei privind decontările multilaterale în ruble transferabile şi organizarea Băncii Internaţionale de Cooperare Economică, precum şi a Statutului acestei bănci.

Guvernul României va transmite notificarea oficială de denunţare a Convenţiei BICE şi de retragere din acţionariatul băncii. Retragerea din acţionariatul BICE se va face în termen de cel puţin 6 luni de la notificare, conform prevederilor art. IX din Convenţia BICE. Se va urmări coordonarea cu Polonia, Cehia, Slovacia şi Bulgaria în scopul asigurării unei ieşiri simultane din BICE şi stabilirii unor modalităţi similare de ieşire, care să asigure o protecţie corespunzătoare a intereselor statelor membre care se retrag”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Va fi adoptat un proiect referitor la Acordul interguvernamental privind înfiinţarea Băncii Internaţionale de Investiţii

De asemenea, Guvernul mai arată că în cursul zilei de miercuri, 25 mai, va fi adoptat și un proiect de lege pentru denunţarea Acordului interguvernamental privind înfiinţarea Băncii Internaţionale de Investiţii şi a Statutului acesteia și a Protocolului de modificare a Acordului privind înfiinţarea Băncii Internaţionale de Investiţii şi a Statutului acesteia.

Amintim că acordul interguvernamental a fost semnat la Moscova, la data de 1970, iar protocolul de modificare a fost semnat România la data de 1 iulie 2015 în capitala Rusiei,

Executivul anunță că prin acest proiect România va începe demersurile necesare pentru a ieșit din Banca Internațională de Investiții.

Ministerul de Finanțe a anunțat retragerea de la începutul lunii martie

Retragerea României din Banca Internațională de Investiții și Banca Internațională de Cooperare Economică a fost anunțată încă de la începutul lunii martie, această măsură fiind una coordonată cu alte țări europene, în contextul sancțiunilor agreate la nivel european, a transmis, la acel moment, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu.

“România susţine ferm măsurile coordonate la nivel european în această criză şi este pe deplin angajată în implementarea tuturor sancţiunilor agreate. În actuala situaţie, este crucial ca toate Statele Membre să contribuie la apărarea valorilor noastre fundamentale. În acelaşi timp, trebuie să găsim soluţii rapide şi coordonate pentru a împărţi atât povara costurilor, cât şi pe cea a riscurilor care derivă din această criză”, a subliniat ministrul Finanţelor la acea vreme.