Bogații României pot sta liniștiți, inclusiv în Elveția, destinația pe care mulți o aleg pentru a își ține banii, în condiții de confidențialitate. Mai interesant, doar ei vor putea benefici în continuare de secretul bancar, împreună cu ciprioții. 

Cel mai mare centru din lume care administrează averi offshore, a luat sfârşit în mod oficial, după ce această ţară a început schimbul automat de date ale clienţilor cu autorităţi fiscale din zeci de state. România şi Cipru nu vor beneficia pentru că nu respectă reglementările internaţionale privind confidenţialitatea datelor, transmite Reuters, citat de Digi 24.

Secretul bancar mai este menţinut în unele privinţe – autorităţile elveţiene nu pot afla în mod automat ce au cetăţenii în conturile bancare din ţările lor, de exemplu – dar vremurile în care profesioniştii europeni bine plătiţi puteau să păstreze bani peste graniţă, departe de fiscul ţării de origine, au luat sfârşit.

Schimbul iniţial de informaţii urma să aibă loc cu statele Uniunii Europene plus alte nouă jurisdicţii: Australia, Canada, Guernsey, Islanda, Insula Man, Japonia, Jersey, Norvegia şi Coreea de Sud.

”Cipru şi România sunt excluse în prezent pentru că nu respectă cerinţele internaţionale referitoare la securitatea şi confidenţialitatea datelor”, a precizat Administraţia Fiscală Federală din Elveţia.