Cu ocazia unui discurs rostit de Ziua Victoriei, care marchează înfrângerea armatei elene în războiul greco-turc din 1922 și care a dus la dezastrul din Asia Mică, Erdogan a afirmat că „din păcate, vedem că politicienii greci, care și-au târât propriul popor și țara în dezastru în urmă cu un secol, persistă și azi în aceeași greșeală.”

Un secol de la „Catastrofa din Smirna”

Grecii comemorează în acest an un secol de la „Catastrofa din Smirna” (actualul oraş Izmir). Un incendiu de proporții a izbucnit pe 13 septembrie 1922 și a fost stins după 9 zile. Incendiul a izbucnit la patru zile după ce forțele turce au recucerit orașul Izmir, la 9 septembrie, eveniment care a pus capăt războiului greco-turc. Incendiul a devastat cartierele creştine şi a determinat zeci de mii de greci să părăsească Asia Mică pentru Grecia continentală şi insulele din Marea Egee.

Potrivit GreekReporter, președintele turc a continuat, subliniind că Grecia nu este nici pe departe egala Turciei, din niciun punct de vedere.

„Așa cum am spus de fiecare dată, Grecia nu este egala noastră sau interlocutoarea noastră, nici politic, nici economic sau militar”, a afirmat Erdogan. „Cunoaștem intenția reală a celor care încearcă să irosească timpul și energia țării noastre folosind astăzi Grecia așa cum au făcut-o în urmă cu un secol”, a continuat liderul de la Ankara.

O acțiune ostilă!

Erdogan a mai spus că avioanele Turciei, aflate în misiune în Marea Egee şi în estul Mării Mediterane, au fost vizate de sistemul de apărare aeriană S-300 al Greciei, susținând că este vorba de o ”acţiune ostilă”.
Atena a negat vehement acuzația Turciei, surse militare elene precizând că sistemul de apărare aeriană S-300 nu au blocat avioanele de luptă turcești F-16.

O provocare pentru NATO și pentru aliați

Cu toate acestea, Erdogan susține că a fost o „provocare pentru NATO și aliați”. ”Vrem să vedem care este răspunsul SUA la această hărțuire”, a adăugat el, spunând că presupusul incident „a dezvăluit tuturor adevărul, și anume că aeronava F-16 a fost blocată de sistemul S-300 rusesc”.
Cele două state membre NATO au neînţelegeri mai vechi privind frontierele maritime şi aeriene, ceea ce a determinat forţele aeriene să efectueze patrule şi misiuni de interceptare aproape zilnice, în principal în jurul unor insule greceşti apropiate de coastele Turciei.

Cuiul împotriva Greciei

La începutul lunii iulie, Grecia a acuzat Turcia că avioanele de luptă şi dronele Turciei au pătruns, ilegal, de 760 de ori doar în luna iunie în spaţiul aerian al Greciei.

Disputa asupra unor insule din Mareea Egee, dintre Grecia și Turcia, a dus la amplificarea tensiunilor dintre cele două state membre NATO. Disputa legată de insule este doar unul din motivele de conflict dintre cele două ţări, un altul, la fel de important, fiind zăcămintele de gaze naturale din Marea Egee.