Preşedintele american Donald Trump a afirmat la summitul G7 că ar fi vrut să majoreze şi mai mult tarifele comerciale impuse Chinei, a precizat Casa Albă duminică.

Trump a suplimentat vineri cu 5% tarifele pentru importuri din China în valoare de 550 de miliarde de dolari, la câteva ore după ce China a anunţat tarife de retorsiune pentru bunuri americane de 75 de miliarde de dolari.

În timpul întâlnirii cu premierul britanic Boris Johnson, Trump a fost întrebat de reporteri dacă a avut îndoieli legate de cea mai recentă escaladare a tensiunilor în războiul comercial dintre China și SUA, iar răspunsul președintelui americana fost afirmativ.

”Răspunsul său a fost interpretat complet greşit. Preşedintele Trump a răspuns afirmativ pentru că regretă că nu a mărit mai mult tarifele”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Stephanie Grisham, într-un comunicat.

Răspunsurile lui Trump au fost neobişnuite, pentru că el a fost hotărât în cererile sale ca China să îşi schimbe practicile comerciale, considerând că tarifele sunt un instrument de succes pentru a încuraja Beijingul să facă acest lucru.

Vineri, nemulţumit de reacţia Chinei, preşedintele a spus că ordonă companiilor americane să găsească alternative la afacerile din China şi să îşi transfere operaţiunile în Statele Unite.

Nu este clar ce ar putea face Trump din punct de vedere legal pentru a convinge companiile să abandoneze China.

Întrebat duminică dacă ar declara urgenţă naţională în această problemă, Trump a spus că are dreptul să facă acest lucru, dar că nu are planuri în desfăşurare acest sens.