Capital: Ce experienţă are Erik Jan de Vrijer? Cum ne afectează pe noi această schimbare?
Mihai Tănăsescu: În primul rând, cred că trebuie privit din punct de vedere instituţional relaţia pe care România o are cu FMI. Politica de resurse umane a FMI este foarte bine definită, riguroasă, vizând rotaţia membrilor echipelor pentru ţările care sunt în supravegherea FMI. În ceea ce îl priveşte pe Van de Vrijer, este un om cu o foarte mare experienţă în FMI, o poziţie puternică în cadrul Departamentului Europa, cu o experienţă bogată în Franţa şi Belgia. El se va ocupa exclusiv de România, din vară. Cred că experienţa lui va fi în beneficiul relaţiei dintre România şi FMI. De asemenea, Van de Vrijer are o experienţă şi în ţări emergente, lucrând mulţi ani şi pentru acest ţări, inclusiv pentru Ucraina.
Programul va continua atingă obiectivele care au fost stabilite la începutul lui. Instituţional s-au stabilit nişte obiective care să conducă la consolidarea stabilităţii macroeconomice a României pe termen mediu şi lung.
În ultimii trei ani, începând cu 2009, delegaţia FMI a fost condusă de americanul Jeffrey Franks, atât pe parcursul primului acord de doi ani în valoare de 13 miliarde euro, cât şi în prima parte a celui de-al doilea acord, de tip preventiv, în valoare de 3,5 miliarde euro.
La misiunea de evaluare din aprilie, tot Jeffrey Franks va conduce delegaţia FMI.