Vineri, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a aprobat aderarea Finlandei la NATO, după mai multe luni de negocieri. Cu toate acestea, el a declarat că discuțiile cu Suedia vor continua.

„Am decis să inițiem ratificarea procesului de aderare a Finlandei la NATO în parlamentul nostru”, a declarat Erdogan la Ankara, în timp ce se întâlnea cu omologul său finlandez Sauli Niinisto.

Erdogan și-a exprimat dorința ca parlamentul turc să aprobe candidatura Finlandei înainte de alegerile din 14 mai din această țară.

Finlanda și Suedia au solicitat să se alăture alianței militare în luna mai, renunțând la politicile lor de neutralitate și nealiniere militară ca răspuns la incursiunea Rusiei în Ucraina.

Cu toate acestea, calea spre aderarea la NATO nu a fost atât de ușoară pe cât s-a anticipat, Ankara cerând garanții de securitate mai mari din partea Suediei.

Mai este nevoie acum doar de aprobarea Ungariei

Anunțul de vineri pregătește terenul pentru aderarea Finlandei la NATO în lunile următoare, doar Ungaria mai trebuie să aprobe apartenența Helsinki la cele 30 de țări NATO.

Partidul de guvernământ din Ungaria a declarat că va susține Finlanda la votul din 27 martie, lăsând Stockholmul oarecum în urmă în acest proces.

Turcia s-a opus aderării Suediei la NATO din cauza presupusei găzduiri de către aceasta a militanților Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK). În ianuarie, protestatari de extremă dreapta au ars un Coran și au scandat sloganuri antimusulmane în fața ambasadei Turciei din Stockholm, ceea ce a determinat Ankara să condamne acest act și să critice Suedia pentru că a acordat un permis pentru demonstrație.

Suedia, Finlanda și Turcia au semnat un acord la reuniunea NATO de la Madrid din iunie 2022, care a stabilit o cale spre un compromis, Ankara solicitând garanții suplimentare împotriva terorismului.

Suedia și-a îndeplinit obligațiile asumate în cadrul acordului

Într-un interviu acordat în februarie pentru CNBC, ministrul suedez al Afacerilor Externe, Tobias Billström, a declarat că țara sa și-a îndeplinit obligațiile asumate în cadrul acordului.

„Este doar o chestiune de timp”, a spus el despre aderarea la alianță, adăugând că se așteaptă ca națiunea sa să fie membru cu drepturi depline până în iulie.

Fostul prim-ministru finlandez Alexander Stubb a minimizat îngrijorările legate de faptul că Suedia va fi lăsată în urmă.

„Atât Finlanda, cât și Suedia vor deveni membre NATO cel târziu la summitul din iulie. Situația este stabilă. Suntem deja membri de facto”, a declarat el pe Twitter.