Emmanuel Macron spune că Vladimir Putin ar trebui să fie urmărit penal din cauza crimelor de război comise în Ucraina

În cadrul unui interviu acordat pentru CBS TV, Emmanuel Macron a fost întrebat dacă Vladimir Putin ar trebui să fie urmărit penal din cauza crimelor de război comise de armata Rusiei în Ucraina.

„Trebuie să colectăm toate dovezile. Și asta facem trimițând polițiști și experți în Ucraina. Prin urmare, răspunsul meu este da”, a fost răspunsul dat de președintele Franței.

Acesta a insistat, însă, asupra necesității menținerii unui dialog deschis cu președintele Rusiei.

„Mențin un contact direct cu președintele Putin. Izolarea este cel mai rău lucru, mai ales pentru un astfel de lider”, a adăugat Emmanuel Macron.

Președintele Franței a precizat, totodată, că atacurile armatei Rusiei asupra infrastructurii civile din Ucraina sunt o crimă de război, sublininiind, de altfel, că nu vede o opțiune militară pentru a pune capăt războiului.

„Cred că este important să transmitem mesajul că depinde de ucraineni să decidă, că singura modalitate de a găsi o soluție este prin negocieri”, a zis oficialul francez.

Emmanuel Macron a propus ca Rusia să primească garanții de pace pentru a se reașeza la masa negocierilor

Declarația sa vine la doar câteva zile distanță după ce Emmanuel Macron a propus ca Rusia să primească garanţii de securitate în cadrul unor viitoare negocieri de pace menite să pună capăt războiului din Ucraina.

Președintele Franței a reamintit că Europa trebuie să-şi pregătească viitoarea arhitectură de securitate şi Occidentul trebuie să ia în considerare o modalitate de a răspunde preocupărilor de securitate ale Rusiei dacă Vladimir Putin acceptă reluarea negocierilor de pace cu Ucraina.

„Aceasta înseamnă că unul din punctele esenţiale pe care trebuie să le soluţionăm – aşa cum a spus mereu preşedintele Putin – este teama că NATO va ajunge chiar la porţile sale şi desfăşurarea de arme care ar putea ameninţa Rusia”, a declarat, recent, Emmanuel Macron în cadrul unui interviu acordat pentru TF1.

El a apreciat că acest subiect va face parte din temele asupra păcii. În opinia sa, trebuie să se pregătească cum vor fi date garanţii Rusiei în ziua în care va reveni la masa negocierilor. Guvernul de la Kiev şi statele baltice i-au respins propunerea sa.