Pentru a susține o relansare durabilă care să restabilească și să întărească creșterea în UE, Germania și Franța susțin crearea unui Fond de relansare ambițios, temporar și țintit” în cadrul viitorului buget al UE dotat cu “500 de miliarde de euro”, au arătat șefii de stat într-o declarație comună, dar la distanță și prin videoconferință.

Element important: Parisul ca și Berlinul propun: Comisia Europeană să finanțeze acest sprijin pentru relansare împrumutând pe piețele financiare “în numele UE”. Executivul a spus că “se bucură” de inițiativa franco-germană, scrie publicația belgiană La Libre Belgique.

Ce se întâmplă cu banii și cu finanțările

Banii vor fi apoi vărsați în “cheltuieli bugetare” țărilor europene și “sectoarelor și regiunilor celor mai afectate”, subliniază declarația.

Finanțările “vor fi țintite pe dificultățile legate de pandemie și pe repercusiunile sale”. Banii vor fi progresiv rambursați în mai mulți ani.

Nu este vorba cu acest instrument de faimoasele “eurobonduri”, de datoria mutualizată direct între statele europene, cerute în special de Italia, dar care sunt respinse de Europa de Nord și de Berlin. 

Emmanuel Macron: ”acesta sunt dotări”

Dar acest plan, dacă este reținut de cele 27 de țări din Uniunea Europeană, s-ar apropia de acest model. Șeful statului francez a subliniat că este vorba “de o etapă majoră” în istoria europeană a acestor împrumuturi europene.

“Nu sunt împrumuturi, ci dotări” directe pentru țările cele mai afectate, a spus dl Macron.

Acest plan de relansare vine să se adauge programului de urgență deja decis față de pandemie de miniștrii de Finanțe al zonei euro și constituit din capacități de împrumut în special.

După Christine Lagarde, “propunerile franco-germane sunt ambițioase, țintite și binevenite”

Președinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a salutat proiectul de relansare de 500 de miliarde de euro propus de liderii francez și german pentru a ajuta Uniunea Europeană să-și revină din criza istorică generată de Covid-19.

“Propunerile franco-germane sunt ambițioase, țintite și binevenite”, a estimat ea într-un interviu acordat unui număr de patru cotidiene europene printre care francezul “Les Echos”. Aceste măsuri propuse luni vizează crearea unui fond de relansare temporar alimentat de împrumuturi ale Comisiei Europene de pe piețele financiare în numele celor 27 de state membre ale Uniunii Europene.