Managerul Spitalului Județean Brașov, Emil Mailat, a declarat că de luna trecută sporurile medicilor au scăzut. Micțorarea este de la 75%, valoarea la care crescuseră în timpul pandemiei, la 55%. Mailat a mai spus şi că medicii sunt nemulţumiţi că sporurile sunt calculate la nivelul salariilor din 2018, nu la cel de acum, potrivit  News.ro.

„Un colectiv de peste 180 de colegi (…) de pe secţia UPU SMURD (…) au dat un semnal de alarmă. Asupra faptului că li s-au redus veniturile salariale (…) şi asupra faptului că gărzile se plătesc la nivelul anului 2018.

Le-am explicat că a reintrat în vigoare (…) articolul care spune că, pentru că bugetul ordonatorului principal de credite depăşeşte 30%. Suntem nevoiţi să reducem valoarea sporurilor la minimum. În cazul UPU se referă de la 75% cât aveau ei, la 55%. Dar acesta se aplică doar la salariul de bază” a declarat managerul.

Emil Mailat spune că sunt medici care se gândesc la demisie

Emil Mailat a declarat că mai mulți medici au anunțat că se gândesc să-și dea demisia.

„Şi atunci ei au spus că vor să tragă un semnal de alarmă, că nu sunt de acord pentru că munca este mult mai mare. Este un volum enorm de muncă, stres, stau cu orele în picioare. Și întotdeauna în stare de alertă. Au spus că se gândesc să-şi dea demisia din contractele de gărzi” a declarat managerul.

Cei care nu sunt urgențe vor aștepta

Managerul a explicat că gărzile au rolul de regla orele medicilor care stau peste program.

„Aceste contracte de gărzi au rolul de a suplimenta odată personalul în perioadele de vârf. Și de a regla orele în care ei stau peste program, cum ar veni, deoarece lucrează câte 7 ore pe zi, pe ture. Când sunt perioade în care se stă mai mult, pentru a le regla. Și a nu fi ore suplimentare care se vor da doar pe libere şi aşa mai departe. Conform legislaţiei, ceea ce este o problemă în sistemul medical. Că nu poţi să le asiguri că ai o întrerupere de activitate, se folosesc aceste contracte cu timp parţial ca şi gardă”, a spus șeful SJ Brașov.

Odată cu renunţarea medicilor la contractele cu timp parţial de gardă, oamenii care nu vin cu urgenţe vor avea de aşteptat. Ei vor sta un timp mai îndelungat până să fie consultaţi la UPU, spune Mailat. Suplimentarea medicilor în gardă în perioadele în care există un volum foarte mare de pacienţi care vin spre UPU, va fi foarte greu de făcut. Așa încât managerul ia în calcul să aducă specialişti din alte spitale.