Cabinetul de la Berna a decis că nu va mai construi alte reactoare nucleare după ce actualele cinci centrale vor ajunge la finalul celor 50 de ani de funcţionare. În urma acestei decizii toate cele cinci centrale nucleare din Elveţia vor fi închise între 2019 şi 2034.

"Actualele centrale nucleare vor fi închise la finalul duratei lor de funcţionare şi nu vor mai fi înlocuite de noi centrale", a anunţat guvernul elveţian într-un comunicat.

Cea mai veche centrală nucleară din Elveţia, cea de la Beznau I, care funcţionează din 1969, va fi închisă în 2019 iar cele de la Beznau II şi Muhleberg, în funcţiune din 1971 şi respectiv 1972, vor fi închise în 2022. În cazul celor mai noi centrale nucelare din Elveţia, cea de la Gosgen, va fi închisă în 2029, iar cea de la Libstadt în 2034.

Aproximativ 40% din necesarul energetic al Elveţiei este furnizat de cele cinci centrale nucleare care generează anual aproximativ 26 de miliarde de kilowaţi oră. În urma crizei de la centrala nucleară Fukushima din Japonia, guvernul elveţian a suspendat toate procedurile referitoare la construcţia de noi centrale şi a comandat o revizuire a opţiunilor pentru viitorul energetic.
SURSA: Agerpres