dintre „colosal si foarte ordonat”. Puteti fi siguri ca trenurile vin la timp, ca ceasurile functioneaza perfect, iar orasele elvetiene nu au rival in ce priveste curatenia. Cand va ganditi la Elvetia, in mod sigur va vin in minte cateva clisee: ciocolata delicioasa, ceasuri de toate formele, marimile si preturile, o Heidi care canta pe munte, dar si bancheri fara umor. Desi se spune despre elvetieni ca sunt plicticosi, statisticile arata ca Elvetia a castigat mai multe Premii Nobel si a inregistrat mai multe inventii pe cap de locuitor decat orice alta natiune de pe glob. Avand in vedere ca suprafata tarii nu este foarte mare, iar mijloacele de transport functioneaza foarte bine, toate obiectivele sunt usor accesibile pentru turisti. ZALrich, cel mai mare oras elvetian, este si cel mai important centru financiar si de afaceri, cunoscut in intreaga lume mai ales pentru sectorul bancar. Ce-ar fi de vazut in ZALrich? Eleganta strada de shopping Bahnhofstrasse, sub care se afla „vistieria”, bancilor din ZALrich, adica depozitele de aur si argint. Biserica Fraumunster, remarcabila pentru ferestrele cu vitralii executate de pictorul Marc Chagall in 1970. Muzeul de Arte Frumoase adaposteste opere de arta din secolele XIX – XX, si aici puteti admira tablouri semnate de Dali, Cezanne, Renoir, Monet, Gauguin, Picasso, Marc Chagall si Edvard Munch. De asemenea, aveti ocazia sa vedeti una din cele mai mari gradini zoologice din Europa. Zoo Dolder este caminul a 1.800 de animale din 350 de specii din toata lumea. Al doilea oras ca marime, Basel, centru cultural si cel mai vechi oras universitar al Elvetiei, reprezinta a doua poarta de intrare in tara si este amplasat pe raul Rhin, la granita cu Franta si Germania. Basel gazduieste aproximativ 30 de muzee.
O fantana arteziana cat Intercontinentalul
Cel de-al treilea oras ca dimensiuni al Elvetiei, dar primul din punct de vedere cosmopolit, Geneva este orasul care gazduieste cei mai multi straini: o treime din populatia orasului are alta cetatenie decat elvetiana. Geneva, situat in acea regiune elvetiana unde se vorbeste franceza, reprezinta punctul de intalnire al intregii lumi, aici aflandu-se sediile Natiunilor Unite si ale altor organisme internationale. Lacul Geneva, pe malurile caruia este situat orasul cu acelasi nume, este cel mai mare din Europa de Vest. Ce puteti face la Geneva? Aveti ocazia sa vizitati una din fabricile de ciocolata din jurul orasului, iar o assemenea vizita include si degustarea specialitatilor de ciocolata. Puteti admira nenumaratele ceasuri care impodobesc localitatea, vizita Muzeul Crucii Rosii sau puteti admira Jet D’Eau, cea mai inalta fantana arteziana din lume, ale carei jeturi ating 140 de metri inaltime. Nu trebuie sa ratati o vizita la Castelul Chillon, pozitionat pe malul lacului Geneva. Cea mai vizitata cladire istorica din Elvetia dateaza din secolul XI si a devenit celebra prin descrierea facuta de poetul englez Byron. Lucerna este unul din cele mai pitoresti orase din Elvetia, atractia principala fiind Podul Chapel, care dateaza din secolul XIV si este cel mai vechi pod de lemn din Europa. De asemenea, puteti vizita Muzeul Transporturilor, precum si Gradinile de gheata, care arta ca acum 20 de milioane de ani Lucerna era un paradis subtropical. Ce alte orase ar trebui sa vedeti? Montreux, unde are loc in fiecare an un celebru festival de jazz; Leysin, odinioara statiune balneara pentru aristocratii europeni, acum statiune de schi; Vevey, orasul natal al lui Charlie Chaplin, Zermatt, celebra statiune de schi, unde elvetienii spun ca se poate schia tot timpul anului. Situata in Alpii elvetieni, zona dispune de 230 de kilometri de partii. Din punct de vedere turistic, Elvetia reprezinta o Europa in miniatura, concentrand toate contrastele existente pe continent si oferind o mare diversitate de atractii turistice.
Cele mai interesante oferte
· Omnia Turism – 490 euro/pers. – circuit, 10 zile. Tariful include: transport cu autocarul, cazare cu mic dejun la hoteluri de doua stele. Se viziteaza: Budapesta, Salzburg, MALnchen, ZALrich, Lausanne, Berna, Viena.
· Perfect Tour – 333 euro/pers. – sejur 4 zile Geneva – Tariful include: transfer de la aeroport, trei nopti cazare cu mic dejun la hotel de trei stele, cina romantica, transport cu microbuzul, tur de oras, excursie in imprejurimile Genevei (Coppet, castelul dnei de Stael; Nyon, sediul UEFA; Lausanne, sediul Comitetului Olimpic; Vevey, sediul Nestle si orasul natal al lui Charlie Chaplin). Bilet de avion Bucuresti – Geneva 350 euro.
· CMB Travel – 1.050 euro/pers. – circuit, 9 zile. Tariful include: transport cu avionul Bucuresti-ZALrich, transferuri, transport cu autocarul pe teritoriul Elvetiei, 8 nopti de cazare cu mic dejun la hoteluri de trei stele, trei cine, tururi de oras, bilet de tren Engelberg – Mt. Titlis, Tasch – Zermatt. Se viziteaza: ZALrich, Engelberg, Interlaken, Geneva, Lausanne, Zermatt, Montreux, Lugano, St. Moritz.