Aproximativ 40 de şefi stat şi de guvern se vor alătura patronilor veniţi de pe toate continentele pentru cinci zile de conferinţe şi dezbateri. Vor fi prezenţi, de asemenea, alţii, mai novici, cum ar fi premierul tunisian, islamistul Hamadi Jebali, sau reprezentanţi ai guvernului din Myanmar.

Cancelarul german, Angela Merkel, prezentă şi anul trecut, urmează să ţină miercuri după-amiază discursul inaugural al celei de-a 42-a sesiuni a Forumului economic mondial (WEF). Declaraţiile şefei guvernului de la Berlin sunt din nou foarte aşteptate.

Grecia se afundă treptat tot mai adânc în criză, negocierile pe care le poartă cu creditorii săi privaţi (bănci, fonduri de investiţii) nu sunt finalizate şi chiar dacă pieţele acordă europenilor un răgaz de la începutul anului, criza este departe de a fi fost rezolvată.

O dată în plus, toate privirile sunt îndreptate spre Germania, cea mai mare economie a continentului, de la care mulţi aşteaptă, în Europa şi pretutindeni, un gest pentru a asigura durabil pieţele.

‘Lumea este într-un stadiu de /burn-out/ (epuizare) totală’, declarase la sfârşitul lunii decembrie fondatorul şi preşedintele WEF, Klaus Schwab. ‘Am dat greş în a învăţa lecţia crizei financiare din 2009. Trebuie de aibă loc de urgenţă o transformare globală, iar aceasta trebuie să înceapă cu restabilirea unei forme de responsabilitate socială’, a adăugat el în urmă cu câteva zile.

Temele reţinute pentru ediţia 2012 a Forumului vorbesc de la sine despre îngrijorarea organizatorilor: ‘Capitalismul secolului XX este pe cale să înşele societatea secolului XXI?’, ‘Riscuri globale în 2012: seminţele deziluziei’ sau ‘A repara capitalismul’.

Contrar ediţiei precedente, preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, nu i se va alătura Angelei Merkel la Davos. Nici vcizita premierului François Fillon, anunţată iniţial, nu a fost confirmată.

Ministrul francez de finanţe, François Baroin, va fi prezent alături de omologul său german, Wolfgang Schäuble. Statele Unite vor fi reprezentate de secretarul Trezoreriei, Timothy Geithner, însă China va da dovadă de discreţie, având în vedere Noul An chinezesc care tocmai a debutat. 
SURSA: Agerpres