Dupa data de 15 decembrie, nehotaratii mai puteau opta pentru petrecerea Revelionului doar in tarile fara viza. Reprezentantii agentiilor de turism afirma ca pana anul trecut, cei care decideau pe ultima suta de metri ca vor sa mearga in strainatate nu puteau opta decat pentru Ungaria, Cehia, Slovacia, Turcia, Tunisia, Cipru, Rusia, Croatia, Slovenia. Pentru tarile din Uniunea Europeana era aproape imposibil de obtinut o viza. Ce se va intampla daca de la 1 ianuarie 2002 romanii vor putea calatori fara vize in spatiul Schengen?
„Probabil ca cele mai cautate destinatii vor fi Italia, Spania si Franta. Aceasta din cauza modului greoi in care se lucreaza acum cu functionarii din aceste ambasade. Toata lumea stie ca vizele turistice pentru Italia erau imposibil de obtinut, si noi am avut probleme chiar si cu grupuri de oameni de afaceri, sustine Lucian Boronea, director general Gelsor Travel. Insa este putin probabil ca vizele sa fie ridicate incepand cu 1 ianuarie. Noi credem ca 1 martie este o data mai realista. De aceea nici nu am facut inca o noua strategie, nu stim daca ne vom axa mai mult pe o anumita tara”.
De aceeasi parere este si Cristina Irimia, director de marketing la J’Info Tours: „Este clar ca ridicarea vizelor va impulsiona turismul, dar turistii care apeleaza la serviciile agentiei noastre nu au nici acum probleme in a obtine o viza”.
Bulgarii trebuie sa aiba 20 de euro pe zi
Pe de alta parte, este greu de crezut ca autoritatile romane vor putea respecta cerinta ministrilor de interne din Uniunea Europeana (UE). Acestia au solicitat garantii pentru a se asigura ca eliminarea vizelor nu va atrage dupa sine un val de imigranti ilegali pe teritoriul UE. Surse neoficiale afirma ca dupa ridicarea vizelor pentru Bulgaria, in decembrie anul trecut, cel putin 10.000 de bulgari au ramas si au inceput sa munceasca ilegal pe intreg teritoriul UE, in special in Grecia si Spania. Bulgaria, pentru care vizele au fost practic eliminate in luna aprilie a acestui an, a stabilit ca cetatenii bulgari care calatoresc in UE trebuie sa aiba in buzunar cate 20 de euro pe zi.