Oprirea promoţiilor de tip buy-back în magazinele de electronice şi electrocasnice scade vânzările, reduce cantităţile de deşeuri colectate şi pune reciclatorii în dificultate.

Cu cel puţin 60% au scăzut vânzările de produse electronice şi electrocasnice în 2009. În această perioadă, nu de puţine ori, managerii lanţurilor de retail, dar şi cei ai producătorilor de echipamente au declarat că promoţiile de tip buy-back au fost cele care au susţinut piaţa şi au impulsionat vânzările. „În perioadele de maxim, vânzările în sistemul buy-back au reprezentat 25% din total“, spune Adrian Olteanu, director de operaţiuni la Flamingo.

Asta, până când ministrul mediului a hotărât, în luna iunie, stoparea acestor promoţii. Nu le-a interzis, pentru că legea nu îi oferă instrumentele necesare, dar a „recomandat“ să nu se mai folosească banii obţinuţi din taxa verde pentru oferirea de discounturi şi, implicit, pentru creşterea cifrei de afaceri a retailerilor. Până acum, reducerile de 15% oferite in cadrul promoţiilor erau suportate în proporţie egală de retailer, producător şi organizaţia de gestiune colectivă a deşeurilor (Ecotic, Environ etc.). Acum unii producători se gândesc serios să continue ofertele de acest gen prin forţe proprii.

Dacă un neavizat poate crede că ministrul Nemirschi a făcut recomandarea gândindu-se întâi de toate la cheltuirea cumpătată a banilor obţinuţi de la populaţie prin achitarea obligatorie a taxei verzi, de fapt decizia aceasta a dat o lovitură puternică sectorului care a resimţit primul urmările crizei economice, implicit pe cele ale diminuării consumului. „Până în luna mai, vânzările de LCD-uri rămăseseră, în mare, cam la nivelul anului trecut. Promoţiile au menţinut piaţa“, spune Bogdan Pasat, director de marketing şi vânzări al JVC pentru România şi Bulgaria.

Nu e loc de doi pe piaţă

170-34534-17_oldiron_31.jpgUnele voci din piaţă spun însă că aceste promoţii au fost oprite pentru că reprezentau o concurenţă reală pentru programul „Marea Debarasare“, derulat de Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile.

Astfel, din septembrie 2008 până în prezent, acest program a colectat circa 750 de tone de deşeuri, în timp ce numai una din organizaţiile colective de gestionare a deşeurilor de echipamente electronice şi electrocasnice (DEEE) a colectat prin promoţiile buy-back circa 500 de tone, dintr-un total de 6.500 de tone de deşeuri strânse de la populaţie. Singurul argument serios pe care specialiştii din domeniul reciclării îl pot găsi pentru a susţine decizia ministerului este canibalizarea celor două programe. Altfel spus, oamenii nu ar mai scoate aparatele vechi în stradă pentru Marea Debarasare, preferând să le depoziteze, pentru a se folosi de ele când apare promoţia potrivită.

Scopul final ar trebui să fie însă strângerea deşeurilor pentru a se atinge obiectivele de colectare asumate de România ca stat membru UE. Şi, dacă ţinem cont de faptul că un studiu realizat de Daedalus Millward Brown relevă că 25,4% din populaţie deţine un aparat nefuncţional în gospodărie, piaţa este mai mult decât ofertantă pentru reciclatori. Clement Hung, preşedintele Green WEEE, unitate cu o capacitate de reciclare de 50.000 de tone pe an, spune că „ar trebui să prelucrăm cel puţin 15.000 de tone de deşeuri pe an pentru a ne recupera investiţia, iar noi nu trecem de 5.000“. Dar dacă până acum a lucrat la numai 10% din capacitate, oprirea promoţiilor buy-back va diminua cantitatea de deşeuri prelucrată, prelungind cu mult perioada de recuperare a investiţiei. Eliminarea schemei buy-back va îmbunătăţi palmaresul programului ministerial, dar nu va impulsiona colectarea deşeurilor, ci poate doar derapajul din retail.

170-34535-17_adrianolteanu_31.jpgPrin intermediul promoţiilor de tip buy-back am colectat peste 15.000 de unităţi de echipamente electronice şi electrocasnice.
Adrian Olteanu, COO Flamingo

73,9% din români declară că acordarea unei reduceri la achiziţionarea unui produs nou ar constitui un stimulent pentru renunţarea la aparatele vechi din gospodărie

Circa 20.000 de tone de DEEE se estimează că vor fi colectate anul acesta. Însă tot atâtea vor fi colectate fără a fi înregistrate ca DEEE