Ministrul Economiei, Adriean Videanu a declarat că Electrocentrale Galaţi se va separa de Termoelectrica şi ar putea înfiinţa, împreună cu ArcelorMittal Galaţi, o nouă capacitate de producţie a energiei electrice, cu o putere instalată de 400 MW.

„Dorim să investim alături de ArcelorMittal în producţia de energie utilizând gazul de furnal care în momentul de faţă nu face altceva decât să participe la poluarea României”, a afirmat Videanu într-o conferinţă de presă.

Investiţia va fi realizată după ce Electrocentrale Galaţi se va separa de Termoelectrica

„Am convenit în urma discuţiilor cu FMI scoaterea Electrocentrale Galaţi de sub tutela Termoelectrica, astfel încât Termoelectrica să nu mai greveze asupra Electrocentrale Galaţi şi va fi o entitate juridică separată cu potenţial de dezvoltare, urmând ca această entitate juridică să-şi poată continua programul de dezvoltare a capacităţilor de producţie.

Aşadar, în acest moment studiem posibilitatea realizării unei noi capacităţi de producţie a energiei electrice de 400 de megawatti putere instalată, utilizând gazul de furnal de la ArcelorMittal Galaţi. Va fi o entitate nouă, va fi în interiorul Electrocentrale Galaţi (aici se studiază din punct de vedere tehnic această posibilitate) astfel încât să şi optimizăm costurile în producţia de energie electrică în această zonă a României”, a spus ministrul.

Nu se întrerupe discuţia CET-ului cu CEZ

Termoelectrica are trei filiale de producţie a energiei electrice şi termice, respectiv Electrocentrale Galaţi, Electrocentrale Deva şi Electrocentrale Bucureşti şi patru sucursale, fără personalitate juridică – Borzeşti, Brăila, Doiceşti şi Paroşeni.

În anul 2000, Termoelectrica a încheiat cu grupul ceh de utilităţi CEZ un memorandum pentru construcţia unei unităţi de producţie a energiei de 400 MW la Galaţi, investiţie evaluată la 400 milioane de euro.
Proiectul anunţat de Videanu nu presupune abandonarea discuţiilor cu CEZ.

„Nu se întrerupe discuţia CET-ului cu CEZ. E un memorandum care are ca termen limită luna septembrie. Continuăm discuţiile şi evident că nu renunţăm la acest proiect pe care îl avem cu CEZ. Ceea ce gândim în momentul de faţă este un proiect complementar discuţiilor cu CEZ”, a mai spus el.