Egiptul a luat astfel o decizie care va atenua temerile traderilor, după ce oficialii de la Cairo au introdus, şi ulterior au renunţat, de mai multe ori la o cerinţă privind un conţinut zero de cornul secarei (o ciupercă care parazitează diferite cereale – n. r.).

SGS va examina grâul importat în porturile de origine şi în cele de sosire, a anunţat marţi Hamed Abdel-Dayem, purtător de cuvânt al Ministerului Agriculturii. Este vorba de o modificare semnificativă faţă de sistemul actual care presupune trimiterea de inspectori egipteni în ţara de unde provine grâul ce ar urma să fie livrat Egiptului. 

Piaţa egipteană este urmărită cu atenţie de traderii de cereale deoarece autorităţile de la Cairo cumpără mai mult grâu decât orice altă ţară, pentru a un program de subvenţionare a pâinii de care beneficiază zeci de milioane de cetăţeni. 
Guvernul egiptean a renunţat la cerinţa privind un conţinut zero de cornul secarei la importurile de grâu, după trei licitaţii anulate din cauza refuzului traderilor de a respecta un standard pe care îl consideră imposibil. 

În ultima lună, inspectorii egipteni au refuzat două livrări de grâu din România şi Rusia, din cauza prevederilor privind conţinutul de cornul secarei. Ambele livrări au fost contractate în conformitate cu prevederile anterioare, care impuneau un conţinut maxim de cornul secarei de 0,05%, standardul acceptat la nivel internaţional, dar care a fost modificat de autorităţile egiptene la finele lunii trecute. 

Lucrurile au revenit la normal săptămâna trecută, după ce Egiptul a achiziţionat patru cargouri de grâu rusesc, totalizând 240.000 de tone.

De două ori în decurs de o săptămână, traderii au refuzat să vândă grâu Egiptului, o dovadă a intensificării disputei dintre furnizorii de grâu şi cel mai mare importator mondial de grâu, informează Bloomberg.

Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC), entitatea responsabilă pentru achiziţiile strategice de grâu în numele statului egiptean, nu a primit nicio ofertă de livrare de grâu la licitaţia organizată luni, au declarat două surse din apropierea acestui dosar. Situaţia este similară cu cea înregistrată la licitaţia organizată vinerea trecută, în timp ce în condiţii normale GASC primea cel puţin zece oferte.

Aceasta a fost a treia licitaţie consecutivă organizată de GASC care a eşuat, după ce la finele lunii august autorităţile egiptene au reintrodus o interdicţie privind importul de grâu conţinând chiar şi cel mai mic nivel de cornul secarei (o ciupercă care parazitează diferite cereale – n. r.).

Egiptul, cel mai mare cumpărător mondial de grâu, depinde de importurile de grâu pentru a un program de subvenţionare a pâinii de care beneficiază zeci de milioane de cetăţeni şi care ar putea avea de suferit dacă oficialii egipteni continuă să menţină o interdicţie privind importul de grâu conţinând chiar şi cel mai mic nivel de cornul secarei. Aceasta în condiţiile în care furnizorii insistă că este practic imposibil să garanteze un conţinut zero de cornul secarei. 

AGERPRES