„Acesta oferă o stimulare economică a UE mai puternică decât erau estimările iniţiale. Deşi impactul noului ‘lockdown’ asupra dezvoltării economice europene este puternic, nu are încă aceeaşi amplitudine ca în luna martie, ceea ce poate reprezenta un semnal pozitiv pentru evoluţiile viitoare, în lipsa altor evoluţii adverse.

O dovadă în acest sens ar putea fi şi faptul că preţul petrolului a crescut cu mult peste 40 dolari pe baril, chiar dacă pandemia Covid-19 pare să restrângă orice creştere a cererii în viitorul apropiat. Cu toate acestea, semnalele prognozei economice de toamnă a Comisiei Europene ne îndeamnă la prudenţă”, este transmis în comunicat, conform agerpres.ro

Relansarea economică, afectată de al doilea val

Relansarea economică din ultima perioadă din Uniunea Europeană este posibil să fie întreruptă pe măsură ce valul al doilea al pandemiei COVID-19 adânceşte incertitudinile existente, arată prognoza. Noile estimări indică o contracţie a PIB-ului de 7,8% în zona euro şi de 7,4% în UE, pentru anul 2020, urmând ca în 2021 PIB-ul să crească la 4,2% (zona euro), respectiv 4,1% (UE).

În acelaşi timp, rata şomajului nu a fost influenţată semnificativ, având în vedere schemele de muncă pe termen scurt, dar se aşteaptă o creştere a acesteia, pe măsură ce măsurile de sprijin vor înceta să mai fie aplicate. Estimările prevăd o rată o şomajului de 8,3% în zona euro şi de 7,7% în UE, în anul 2020.

Potrivit ASF, EIOPA a actualizat Tabloul riscurilor în baza datelor Solvency II din trimestrul al doilea al anului 2020, conform căruia expunerile la risc ale sectorului de asigurări din UE s-au redus, comparativ cu evaluarea riscurilor din iulie 2020. Societăţile de asigurări sunt expuse în continuare la niveluri foarte ridicate ale riscului macro, în timp ce riscurile de piaţă, credit, profitabilitate şi solvabilitate au scăzut la nivel mediu. Cu toate acestea, evaluarea riscurilor nu ia în considerare cel de-al doilea val al pandemiei.

„Rata SCR pentru grupuri s-a îmbunătăţit puţin, deşi a rămas la niveluri mai joase faţă de ultimul trimestru al anului 2019, iar toţi indicatorii de profitabilitate semestriali, care includ şi primele luni ale crizei Covid-19, arată semnele prevăzute ale deteriorării. Riscurile de asigurare rămân la nivelul mediu, fiind influenţate de îngrijorările unei scăderi a primelor şi, în unele state membre, a adecvării rezervelor tehnice. Semnalele indică totuşi o inversare de trend, riscurile aferente fiind încă la nivel mediu, pe alocuri cu tendinţa de creştere”, se mai precizează în comunicat.