La fel a procedat si concurenta. Sofia Zainea, director de comunicare la IBM Romania, ne-a spus ca firma pe care o reprezinta se abtine, deocamdata, de la orice comentarii. In acest context, tacerea absoluta reprezinta masura importantei pe care o are fuziunea dintre cei doi giganti IT. Este un moment delicat pentru a face comentarii care ar putea fi interpretate de executivi de la Palo Alto si Houston.
In orice caz, e clar ca fuziunea va produce efecte, inclusiv in Romania. De fapt, deja le-a produs, pentru ca, in contextul reducerii de costuri, asemeni diviziilor europene si americane, Compaq Romania a disponibilizat 11 persoane din departamentele de marketing si vanzari prin Internet, considerate neprofitabile.
Intr-adevar, disponibilizarile reprezinta principala sursa a economiilor care, potrivit declaratiilor lui Carly Fiorina, vor fi de 2,5 miliarde USD pana la mijlocul anului fiscal 2004. Concedierile au drept cauza faptul ca structurile HP si Compaq se suprapun, cu exceptia productiei de periferice, specifica doar HP.
Daca in Romania, avand in vedere numarului redus de angajati HP si Compaq, situatia nu este dramatica, la nivel mondial se vehiculeaza cifre cuprinse intre 15.000 si 30.000 de concedieri. O problema cu totul speciala vor avea disponibilizatii cu inalta calificare (ingineri sau informaticieni), care cu greu isi vor gasi de lucru pe o piata din ce in ce mai saturata.

Tot raul spre bine

In mod paradoxal, slaba dezvoltare a pietei romanesti, in conditiile fuziunii reprezinta un real avantaj. In medie, anul trecut, romanii au cumparat produse IT in valoare de 14 USD/ locuitor, fata de 22 USD/ locuitor in Bulgaria si 500 USD in Cehia.
Dupa cum o indica si aceste cifre, Romania nu prezinta un interes foarte mare pentru producatori, motiv pentru care nici HP, nici Compaq nu si-au deschis puncte de productie in Romania. Doar Compaq asambleaza hard-diskuri la Solectron Timisoara. Deci, din acest punct de vedere, nu se poate vorbi de disponibilizari.
Piata romaneasca nu va fi afectata nici in privinta preturilor finale ale calculatoarelor, deoarece brand-name-urile reprezinta 54% din totalul pietei oficiale, proportia fiind, in realitate, mai redusa. Pe de alta parte, „noul HP” nu va putea impune un pret de monopol, intrucat nu este singur pe piata. Conform unui studiu IDC si IDG Romania, in trimestrul III al anului trecut, printre primii cinci producatori, alaturi de HP si Compaq, s-au aflat ComRace, Flamingo si IBM.
In concluzie, pentru romani, mega-fuziunea are efecte sociale sau economice mai putin palpabile, ramanand un spectacol bun de urmarit in paginile publicatiilor romane si straine.    

Traficul aerian american coordonat de Oracle-Dell
Federal Aviation Air Traffic Control (FAA) a decis procesarea informatiilor sale vitale pe o platforma bazata pe tehnologia inovativa Oracle9i Real Application Clusters, servere si statii de lucru Dell si sistem de operare Red Hat Linux.Centrul de comanda al FAA este amplasat in Herndon – Virginia si coordoneaza traficul aerian comercial pe intreg teritoriul Statelor Unite.
Noul sistem ruleaza pe servere Dell PowerEdge ce include procesoare Intel Pentium III&Xeon, recunoscute pentru performante, usurinta configurarii si intretinerii. Sistemul constituie, in acelasI timp, un bun exemplu al colaborarii dintre Dell si Oracle, care au reunit tehnologiile de baze de date, hardware si sistem de operare intr-o platforma Oracle9i Real Application Certified Configuration.

Primul Salon de Soft si Servicii

ANIS (Asociatia Nationala a Industriei de Software si Servicii) organizeaza
in perioada 9-11 aprilie, la World Trade Center, primul Salon de
Software si Servicii, pentru a facilita colaborarea dintre companiile din domeniu si clientii din economia reala. „Evenimentul se adreseaza clasei de afaceri romanesti”, afirma Florin Talpes, presedinte ANIS. „Avem nevoie sa influentam conducatorii
organizatiilor care inteleg mai putin limbajul nostru tehnic”, adauga
acesta. Salonul va include un ciclu de conferinte la care vor participa reprezentanti ai economiei reale sau ai sectorului public. Participantii vor putea beneficia de un suport expozitional care sa faciliteze
demonstratiile solutiilor propuse.

Mari firme din domeniul bancar folosesc platforma e-business IBM
IBM a anuntat de curand ca 14 companii au ales platforma sa software, WebSphere, pentru operatiunile e-business. Printre noii clienti WebSphere se numara J.P. Morgan Chase, Morgan Stanley, DaimlerChrysler, Volvo, Orange.IBM WebSphere este un software pentru infrastructura Internet (sau middleware), utilizat pentru a dezvolta, rula si integra aplicatii de afaceri, permitand desfasurarea unui volum ridicat de tranzactii prin Internet. Aproape 50.000 de companii din intreaga lume se bazeaza pe WebSphere ca middleware pentru e-business.Platforma software este utilizata de 75% din primele banci comerciale din SUA, 15 dintre firmele de brokeraj de varf de pe Wall Street, sapte dintre cele mai mari opt companii de telecomunicatii din SUA si de 80% dintre companiile americane din domeniul sanatatii.

Microsoft Romania lanseaza Windows XP in limba romana

Compania Microsoft Romania va lansa, la inceputul lunii martie, sistemul de operare Windows XP Professional cu interfata in limba romana, a declarat Silviu Hotaran, directorul general al
societatii, citat de Mediafax. „Prin disponibilitatea variantelor localizate – Windows XP Professional Romanian
si Office XP Romanian, putem spune ca gradul de accesibilitate al romanilor la tehnologia informatiei va creste in mod substantial”, a adaugat Hotaran. In prezent, variantele sistemului Windows XP sunt isponibile in peste 60 de limbi. Lansarea Windows XP in limba romana va influenta, pe termen lung, numarul de PC-uri vandute in Romania. Noul sistem de operare a beneficiat de o campanie de lansare in valoare de 250 milioane USD. Conducerea Mocrosoft Romania estimeaza sa vanda pana la sfarsitul acestui an aproximativ 100.000 de licente Windows XP.

Transforma PC-ul intr-un studio muzical profesional

Fie ca sunteti inginer de sunet, creator de multimedia sau compozitor, Cool Edit 2000 este solutia software care va permite punerea in practica a oricarui proiect legat de domeniul muzical. Cool Edit 2000 este, de fapt, un studio de inregistrare virtual care incorporeaza toate caracteristicile oferite de un studio clasic profesional. Il puteti folosi pentru a va inregistra vocea, piesele proprii, sau parti dintr-o alta bucata muzicala, precum si pentru a adauga efecte sonore sau executa mixari de tot felul. Dupa ce ati creat propria
dumneavoastra mica opera de arta o puteti salva si copia pe un CD, comprima si trimite prin e-mail sau publica pe o pagina de Web. Aplicatia este capabila sa preia orice sunet emis prin placa dumneavoastra de sunet si sa il salveze ca atare pana va hotarati sa-l integrati unui produs final. Un atu il reprezinta si capacitatea lui Cool Edit 2000 de a converti fisierele de sunet dintr-un format in altul, ceea ce-l face utilizabil nu numai ca studio, dar si ca instrument de conversie. In plus, plug-in-urile ofera o multime de instrumente aditionale. Programul este shareware, l-am selectat insa datorita succesului de care se bucura. Dumneavoastra il puteti testa gratuit o perioada de 30 de zile, de la https://www.syntrillium.com

Dinamica numarului de utilizatori de dispozitive wireless

Mai mult de 483 milioane de dispozitive wireless vor fi comercializate in anul 2003, iar o treime din populatia globului va folosi astfel de dispozitive pana in anul 2008, potrivit unui studiu realizat de catre The Strategis Group. Previziunile privind rata de crestere a numarului de utilizatori sunt extrem de optimiste, compania Intermarket Group estimand un salt de la aproximativ 39 de milioane de utilizatori la sfarsitul lui 2000 pana la circa 729 de milioane in 2005. Cel mai mare salt va fi inregistrat in America Latina, unde, practic, numarul de clienti va „exploda” crescand de 500 de ori. Cea mai mica rata se va inregistra in regiunea Asia-Pacific, unde va creste de doar 12 ori. La ora actuala insa, aproximativ 80% din utilizatorii de dispozitive mobile se afla in aceasta regiune, in primul rand datorita succesului serviciului NTT DoCoMo, care a atins 26 milioane de clienti de la lansarea sa in 1999.