Obligativitatea introducerii sistemului electronic de plata a facturilor la utilitati prin intermediul cardurilor aduce beneficii numai bancilor comerciale si nu va fluidiza incasarile distribuitorilor, a declarat Lucian Boghiu, directorul general al societatii Electrica, in cadrul unui seminar cu tema „Cardul-instrument de plata pentru utilitati”.”Bancile n-au adoptat o pozitie echitabila pentru distribuirea costurilor suplimentare intre furnizor, banca si utilizator. De fapt, in Romania, foarte putini clienti cunosc costurile pentru o tranzactie pe card. Forma de plata prin card nu ajuta decit banca”, apreciaza Boghiu. Potrivit directorului Electrica, plata prin carduri nu diminueaza costurile cu personalul angajat pentru munca de teren, intrucit incasatorul va fi nevoit, in continuare, sa ajunga la client si sa faca citirea contorului. El crede ca mai eficienta ar putea fi introducerea cititoarelor de card portabile. Boghiu apreciaza ca o solutie mai avantajoasa ar fi plata prin Internet, care ar permite prefacturarea, caz in care clientul poate vizualiza imediat suma inscrisa pe factura. Astfel, citirea contorului
s-ar efectua o data la sase luni pentru, stabilirea diferentei dintre suma facturata si valoarea energiei consumate.

Pretul gazelor naturale va creste
de la 1 martie, cu 9%
Pretul de comercializare a gazelor naturale va fi majorat de la 1 martie, conform angajamentelor asumate de autoritatile romane cu FMI, de la 82,5 dolari pe o mie de metri cubi la 90 de dolari (+9%) pentru o mie de metri cubi, a declarat miercuri, in cadrul unei conferinte de presa, Dan Ioan Popescu, ministrul Industriei si Resurselor.
Ministrul a adaugat ca va discuta, miercuri, problema majorarii pretului la gaze cu Neven Mates, negociatorul-sef al FMI. Neven Mates se afla in Romania de la inceputul acestei saptamini pentru a efectua cea de-a treia analiza a acordului stand-by incheiat cu autoritatile romane. Discutiile vor include si elaborarea unui nou memorandum de politici economice. Dan Ioan Popescu a anuntat, totodata, ca Romania va importa, in acest an, de la compania rusa Gazprom, prin Gazexport, o cantitate de un miliard de metri cubi de gaze naturale.

140 de miliarde de lei pentru
cresterea competitivitatii
Ministerul Industriei si Resurselor a lansat, joi, un program prin care va asigura agentilor economici din industria prelucratoare si a celor care desfasoara activitati de evaluare a conformitatii produselor industriale o finantare partiala pentru derularea unor proiecte economice, valoarea totala a programului fiind de 140 de miliarde lei (4,2 milioane de dolari), a declarat, intr-o conferinta de presa, Mihai Berinde, secretar de stat in cadrul ministerului. In cadrul programului de crestere a competitivitatii produselor industriale vor fi finantate, in proportie de 50% din costurile totale ale proiectelor, implementarea si certificarea sistemelor calitatii si a sistemelor de management de mediu, precum si acreditarea laboratoarelor de testare si etalonare sau dotare a acestora.

Investitii in loc de accize
Organizatia Nationala Interprofesionala Vitivinicola (ONIV) propune eliminarea accizarii si marcarii vinurilor prin banderole fiscale, se arata intr-un comunicat al ONIV. Organizatia aduce ca argumente in sprijinul acestei masuri faptul ca in tarile membre ale Uniunii Europene acest produs nu este supus accizei si timbrului fiscal, fiind considerat produs agroalimentar, fapt recunoscut de altfel si de legea
romaneasca. Prin eliminarea accizelor si a marcarii cu timbru fiscal, un
producator de struguri ar putea
asigura un ritm de reinnoire a plantatiilor de 2% pe an pana la intrarea pe rod a plantatiilor, fara a fi nevoit sa recurga la credite pentru investitii. Comunicatul ONIV precizeaza ca in Romania aproximativ un milion de oameni din mediul rural traiesc de pe urma viticulturii si peste 5% din suprafata arabila a tarii este ocupata cu plantatii de vii.

Politica si afaceri
Fundatia Horia Rusu organizeaza in ziua de 20 februarie a.c. la hotelul Intercontinental o masa rotunda cu tema „Afacerile si politica”. Exista oare mediul de afaceri care sa permita dezvoltarea nestanjenita a capitalismului in Romania? Este el sprijinit de clasa politica? Sunt doar intrebari incitante care vor fi supuse dezbaterii intr-un moment in care atat clasa politica, dar si mediul de afaceri sunt preocupate de raportul dintre politica si afaceri.

Unitatea 3 de la Cernavoda ar putea fi construita fara garantia statului
Guvernul analizeaza posibilitatea ca suma necesara pentru construirea Unitatii 3 a centralei nucleare de la Cernavoda sa fie obtinuta prin project finance (finantare a proiectului), pentru care nu este necesara garantia statului, a declarat presedintele Bancii Romane pentru Dezvoltare, Bogdan Baltazar, in cadrul unui seminar bancar desfasurat la Predeal. „Concesionarea Unitatii 3 va fi facuta, cel mai probabil, catre o societate in care poate vor fi actionari si furnizori, pentru ca acestia sa-si asigure intiietatea ulterior. Statul va interveni cu anumite garantii de top-up pentru situatiile total neprevazute. Desigur, chiar daca va avea numai o treime din aceasta societate, statul trebuie sa detina controlul, sa aiba o actiune de aur sau o prevedere statutara, pentru ca nu este uzual sa lasi o centrala nucleara fara controlul statului”, a spus Baltazar. Presedintele bancii a mentionat ca institutia pe care o conduce a primit din partea Executivului propunerea ca, imprena cu banca mama – Societe Generale, sa elaboreze o varianta de finantare pe proiect fara garantia statului.