În Diagrama zilei apar doi dintre indicii Rezervei Federale din Philadelphia pentru blocajele economice: prețurile plătite pentru intrări și comenzile neîmplinite.

Probleme în economia SUA

Proporția de respondenți din sondajul Philly Fed care a raportat mai multe comenzi neîmplinite este cea mai mare din 1973, iar proporția care raportează costuri mai mari de intrare este cea mai mare din mai 1974, imediat după ce prețul petrolului a crescut de patru ori.

Asta se întâmplă atunci când arunci 5 trilioane de dolari într-o economie care nu a investit în capital și infrastructură de mai bine de un deceniu. Lanțurile de aprovizionare scârțâie și se rup, potrivit Menafn.com.

Mulți șomeri primesc acum mai mult din asigurările de șomaj decât primeau anterior la locul de muncă, iar și mai mulți lucrători primesc aproape la fel de mult. De aceea, există peste 8 milioane de locuri de muncă în SUA, în timp ce mai mulți angajatori raportează că locurile de muncă sunt greu de ocupat.

Eliminarea alocației suplimentare de șomaj ar putea ajuta la reducerea blocajelor. Dar problema de bază rămâne lipsa capacității. Deficitul de semiconductori care a paralizat producția auto va dura până în 2023, potrivit experților din industrie.

Rezerva Federală nu poate stopa declinul

Din păcate, degeaba se uită unii către Rezerva Federală (Fed) pentru a remedia mizeria. Nu politica monetară este problema.

Fed finanțează deficitul masiv al Trezoreriei, parțial cumpărând 120 de miliarde de dolari pe lună în obligațiuni și parțial oferind băncilor fonduri extrem de ieftine pentru a cumpăra titluri de stat ale Trezoreriei cu o scadență și randament ușor mai mari.

Băncile au adăugat un trilion de dolari la portofoliile lor de când a început criza Covid. Cu excepția unei creșteri datorate împrumuturilor, acordate de guvern în primăvara anului 2020, împrumuturile pentru afaceri nu au crescut.

Situația este complet diferită de ultimul mare episod al inflației din SUA, de la sfârșitul anilor 1970, când împrumuturile de afaceri ale băncilor comerciale creșteau cu 20% pe an.

De asemenea, acesta nu este un ciclu de afaceri convențional, determinat de politica monetară ușoară și de împrumuturile bancare. Este un șoc fiscal pentru sistem: în valoare de 5 trilioane de dolari. Dar Fed nu poate face prea multe în acest sens, câtă vreme administrația Biden insistă asupra unui deficit de 15% din PIB.

Prin urmare, Fed va aștepta să vadă cât vor contribui blocajele din economia SUA la presiunile inflației, iar așteptarea se anunță a fi una lungă.