Eclipsa de Soare din data de 20 martie este cea mai importantă eclipsă de Soare vizibilă din România până în anul 2027, susţine Societatea Astronomică Română de Meteori (SARM), într-un comunicat remis joi.

''Pe data de 20 martie va avea loc o eclipsă totală de Soare, vizibilă în Nordul Oceanul Atlantic, având maximum în zona Cercului Polar de Nord. Insulele Feroe şi Arhipelagul Svalbard – Norvegia se află în zona de totalitate, fiind cele mai întinse şi populate zone de uscat de unde se vede eclipsa totală.Din România eclipsa va fi vizibilă ca eclipsă parţială cu magnitudinea maximă cuprinsă între 0.50-0.60 (50-60%)'', se arată în comunicatul SARM.

În document se arată că este cea mai importantă eclipsă de Soare vizibilă din România până în anul 2027.
''Următoarea eclipsă de Soare vizibilă din România va fi în anul 2020, dar Soarele va fi acoperit într-o proporţie foarte mică'', se precizează în comunicatul SARM.

Eclipsa se poate urmări doar prin ochelarii de eclipsă sau prin filtre speciale de protecţie.

''Nu priviţi Soarele cu ochiul liber sau prin filtre improvizate şi neadecvate deoarece riscaţi să vă pierdeţi vederea!'', este sfatul Societăţii Astronomice Române de Meteori.AGERPRES