Vehicolul investiţional European Convergence Development Company (ECDC), administrat de Charlemagne Capital, speră să îşi lichideze stocul de 375 de locuinţe, rămase nevândute în cadrul ansamblului Asmita Gardens (foto), până în decembrie 2012, data în care trebuie rambursat creditul deschis la Alpha Bank.

„Managerul proiectului a renegociat creşterea liniei de creditare şi extinderea sa până în decembrie 2012. Consiliul director crede că, în aceste condiţii de piaţă provocatoare, împingerea creditului cu încă trei ani ne va furniza suficient timp să vindem întregul stoc de apartamente“, se arată în raportul financiar al companiei.

La sfărşitul lunii iulie erau vândute 253 de apartamente din prima fază, ce cuprinde 324 de unităţi şi 130 din etapa a doua de dezvoltare, ce dispune de 434 de locuinţe. Totodată, din suprafaţa comercială disponibilă spre închiriere s-a contractat 170 mp.

Prima fază a proiectului a fost finalizată în iulie anul acesta, iar a doua se estimează că se va încheia în octombrie 2009.

ECDC, care deţine 50% din proiectul Asmita Gardens, şi-a crescut contribuţia financiară în cadrul proiectului, alături de grupul indian Asmita, cu 4,8 mil. euro fiecare, pentru a asigura banii necesari finalizării complexului.
Până în prezent, ECDC a investit în Asmita, din surse proprii, 12,7 mil. euro. Fondul a achiziţionat proiectul din zona Splaiul Unirii în 2006 în urma unei investiţii de 8,8 mil. euro. Investiţia pentru realizarea proiectului este estimată la 109 mil. euro.

Cascade, 73% închiriată

ECDC mai deţine o participaţie de 50% şi din clădirea de birouri Cascade Euro Tower, a cărei finalizare este programată pentru luna noiembrie a acestui an.

„Clădirea este închiriată în proporţie de 73,7% şi mai avem oferte pentru încă 5,2% din suprafaţa închiriabilă, ceea ce ne oferă un venit operaţional net suficient pentru a acoperi costurile de finanţare şi pentru a genera un cashflow pozitiv“, se precizează în raportul financiar al companiei.

În iunie 2009, ECDC şi-a crescut investiţia în proiect cu 4 mil. euro, iar partenerul său cu 1,6 mil. euro, ceea ce duce volumul total investit de companie la 9 mil. euro. ECDC a preluat în luna aprilie a anului 2007 jumătate din clădirea de birouri, pentru care a plătit cinci mil. euro.

Pierderi de 1,62 mil. euro

Compania ECDC a raportat pentru primele şase luni ale acestui an pierderi brute de 1,62 mil. euro, faţă de un profit brut de 458.000 euro în perioada similară din 2008.

Veniturile nete încasate de companie din chirii au scăzut la 48.000 de euro în primul semestru din 2009, faţă de 115.000 euro, în semestrul întâi din 2008.

Activele ECDC s-au depreciate în perioada raportată la 70,2 mil. euro, de la 72,1 mil. euro cât erau la sfârşitul primului semestru din 2008.

În luna iulie 2007, ECDC şi-a vândut portofoliul deţinut în România companiei germane Deutsche Gesellschaft für Immobilienfonds (DEGI). Germanii au plătit 110,5 mil. euro pentru imobilele de birouri Millennium Business Centre, PGV Tower (sediu Banc Post) şi imobilul de birouri dezvoltat de Impact, Construdava I, clădiri cu o suprafaţă închiriabilă totală de aproape 35.000 mp