Doi dintre subordonaţii Inei Drew implicaţi în aceste tranzacţii, Achilles Macris şi Javier Martin-Artajo, vor fi rugaţi să demisioneze, susţin sursele.

În mod repetat, Drew şi-a oferit demisia după pierderile din tranzacţionare, dar demisia nu a fost acceptată imediat, deoarece Drew a fost considerată unul dintre cei mai buni directori din industria bancară, fiind plătită cu peste 15 milioane de dolari în fiecare dintre ultimii doi ani.

‘Ina este un investitor nemaipomenit. A făcut într-adevăr o treabă bună în ultimii ani. Dar ei îşi amintesc întotdeauna ultima tranzacţie’, a declarat unul din directori.

Directorul general al JP Morgan, Jamie Dimon, a anunţat joi că banca continuă să investigheze ce s-a întâmplat şi vor fi luate acţiuni disciplinare.

Pierderile din tranzacţionare anunţate de JPMorgan Chase, cea mai mare bancă din Statele Unite, sunt stânjenitoare pentru o instituţie care a trecut prin criza financiară din 2008 mult mai bine decât rivalele sale.

‘Portofoliul s-a dovedit a fi mai riscant, mai volatil şi mai puţin eficient decât am crezut. Au fost multe erori, confuzii şi judecăţi incorecte’, a recunoscut joi directorul general al băncii, Jamie Dimon.

Pierderea a venit într-un portofoliu de instrumente financiare complexe, cunoscute ca derivate şi la o divizie a băncii care trebuia să ajute la controlul expunerii la riscuri pe pieţele financiare.

Bloomberg News anunţa luna trecută că un trader al JPMorgan din Londra, cunoscut ca ‘Balena din Londra’, a realizat tranzacţii prin care reuşea să influenţeze o piaţă a derivatelor de 10.000 de miliarde de dolari.

Dimon a admis că pierderile sunt într-un fel legate de această poveste, dar sugerează că problema ar fi mai amplă. El a afirmat că banca a acţionat prea defensiv şi ar fi trebui să urmărească mai atent activitatea diviziei.

Şi Wall Street Journal anunţa în aprilie că JPMorgan a investit masiv pe piaţa derivatelor, iar fondurile de hedging au pariat împotriva investiţiilor băncii americane, ceea ce a forţat JP Morgan să vândă în pierdere. Aceste pierderi au fost cauzate şi de faptul că pieţele financiare au fost mai volatile la sfârşitul lui martie.

Astfel, JP Morgan se aşteaptă ca în acest trimestru să înregistreze pierderi de 800 milioane de dolari pe divizia de corporate and private equity, deşi plănuia pe acest segment un profit de 200 milioane de dolari.
SURSA: Agerpres