Canalul oficial iranian de televiziune Press TV a anunţat că sistarea exporturilor constituie o măsură preventivă de represalii faţă de embargoul UE asupra importurilor de petrol. Iranul îşi încetase deja şi exporturile către Marea Britanie şi Franţa.
Puterile ocidentale suspectează că Iranul încearcă să construiască arme nucleare şi, în cadrul acestei îndelungate dispute, anul trecut şi-au înăsprit sancţiunile la adresa Teheranului. Semn că aceste "contrasancţiuni" ale Iranului au doar un impact redus, cea mai mare rafinărie din Spania a declarat că înlocuise deja ţiţeiul iranian cu cel saudit încă de acum câteva luni.
Iranul avertizase că îşi va opri livrările de petrol brut către Europa după ce UE şi-a anunţat embargoul, în ianuarie, ca parte a unui mai larg set de noi sancţiuni şi mai dure, care urmăreşte să oblige Iranul să-şi reducă activitatea în cadrul a ceea ce Occidentul suspectează a fi un program nuclear militar.
Discuţiile care încep sâmbătă între Iran şi cele şase mari puteri ar putea deschide calea către îmblânzirea regimului de sancţiuni şi ar putea îndepărta şi pericolul ca Israelul să lanseze o lovitură aeriană împotriva republicii islamice.

Cumpărătorii au acţionat deja

UE era al doilea cel mai mare cumpărător de ţiţei iranian după China, înainte ca embargoul să fie anunţat. Majoritatea cumpărătorilor europeni şi-a redus sau sistat deja achiziţiile de petrol din Iran, în aşteptarea embargoului ce va începe la 1 iulie şi din cauza înmulţirii dificultăţilor legate de efectuarea plăţilor către Iran, după ce o serie de noi sancţiuni fuseseră impuse băncilor iraniene.
Marţi, preşedintele Mahmoud Ahmadinejad a declarat că Iranul ar fi în stare să suporte timp de câţiva ani un embargou total asupra exporturilor sale de petrol.
Televiziunea publică iraniană a informat că Iranul va prezenta noi propuneri la convorbirile de sâmbătă în privinţa activităţii sale nucleare – însă nu este clar dacă Iranul are în vedere şi controversatul său program de îmbogăţire a uraniului. Iranul insistă că îmbogăţeşte uraniu doar pentru producerea de electricitate şi pentru tratamente medicale. SUA şi Israelul nu au exclus posibilitatea unei acţiuni militare împotriva Iranului, dacă acesta nu va putea fi determinat pe cale diplomatică să-şi oprească programul nuclear