Un cercetător elvețian avertizează cu privire la posibila apariție a unei noi „super variante” a coronavirusului, care ar putea combina tulpinile existente.

„Este foarte probabil să apară o nouă variantă și să nu ne mai putem baza doar pe vaccinuri”, a declarat imunologul Sai Reddy. Elvețianu lucrează la Departamentul de Științe și Ingineria Biosistemelor de la Institutul Federal de Tehnologie ETH Zurich din Basel.

Potrivit lui Reddy, citat de swissinfo, dacă variantele Beta sau Gamma devin mai contagioase sau dacă varianta Delta dezvoltă mutații, aceasta ar deveni marea problemă a anului viitor. Cercetătorul a arptat că variantele din Africa de Sud (Beta) şi Brazilia (Gamma) au prezentat mutații în timp ce mutația variantei Delta a făcut-o mult mai contagioasă.

COVID-22 ar putea fi chiar mai rău decât ceea ce trăim acum”, crede cercetătorul elvețian, adăugând că „trebuie să ne pregătim pentru mai multe vaccinări în următorii câțiva ani, care vor fi continuu adaptate la noi variante”, a spus el.

Orice persoană nevaccinată  poate deveni un „super-răspânditor”

Elveția a fost lovită crunt de la sfârșitul lunii iunie. Numărul de cazuri noi de COVID-19 a crescut simțitor. Internările în spitale au crescut și ele, însă rata mortalității rămâne scăzută. Aici, puțin peste 50% din populația acestei țări este vaccinată împotriva COVID. Creșterea numărului de cazuri noi este cauzată în mare măsură de apariția variantei Delta, extrem de contagioasă, care afectează persoanele nevaccinate, în principal pe cei cu vârsta cuprinsă între 10 şi 29 de ani.

Sai Reddy a spus că se așteaptă ca noile cazuri de coronavirus să crească şi mai mult în Elveția în această toamnă.

„Dacă rata de vaccinare nu crește rapid, numai măsurile restrictive severe pot preveni agravarea situației”, a spus Reddy. Potrivit acestuia, descoperirile recente arată că încărcătura virală a variantei Delta este atât de mare încât orice persoană nevaccinată care se infectează poate deveni un „super-răspânditor”.

Sursa foto: Pixabay