Acestea fac dovada depăşirii atribuţiilor de serviciu de către prim-ministrul Filat, ministrul de Interne, Dorin Recean, şeful Inspectoratului Fiscal, Nicolae Vicol, şi liderul grupului parlamentar al Partidului Liberal-Democrat, Valeriu Streleţ.
După apariţia în presă a înregistrărilor telefonice, liberal-democraţii au cerut demisia directorului Centrului Naţional Anticorupţie, Viorel Chetraru, sugerându-se că anume acestă instituţie (despre care s-a scris că ar fi subordonată politic Partidului Democrat) a interceptat convorbirile telefonice şi, ulterior, a admis scurgerea de informaţii în presă, pentru a răzbuna demiterea prim-vicepreşedintelui Parlamentului, finanţatorul democraţilor Vlad Plahotniuc, cu votul PLDM şi PCRM.
Mediatori europeni
Tensiunile fără precedent în interiorul guvernării, soldate cu denunţarea de către PLDM a acordului de constituire a coaliţiei de guvernare (Alianţa pentru Integrare Europeană) au determinat venirea la Chişinău a miniştrilor de Externe ai Marii Britanii – William Hague, Poloniei – Radoslaw Sikorski şi Suediei – Carl Bildt. Oficialii europeni au lăudat autorităţile de la Chişinău pentru progresele înregistrate în cadrul Parteneriatului Estic în speranţa că aceasta îi va responsabiliza pe politicienii moldoveni. Dar schimbul de replici dintre liderii partidelor componente ale alianţei de guvernare de la Chişinău nu a contenit nici în timpul aflării diplomaţilor străini la Chişinău. Mai mult, la recepţia oficială organizată în beciurile de la Cricova, liderii PLDM, PD şi PL nu s-au salutat şi nu au schimbat o vorbă. După plecarea oaspeţilor, liderii partidelor şi-au radicalizat mesajele şi se pare că au ars în urmă toate podurile. Momentan, căi de reconciliere se pare că nu mai există. Liderul PD, Marian Lupu, a lansat joi două condiţii „foarte categorice” pentru resetarea coaliţiei: 1) demisia premierului Vlad Filat; 2) demisia sa din funcţia de preşedinte al Parlamentului. După aceasta, Lupu propune începerea negocierilor „de la zero” în vederea creării unei noi alianţe democratice. „Aceasta este singura cale de evitare a alegerilor anticipate”, a menţionat liderul PD.
Alegeri anticipate
De altfel, cu excepţia liberal-democraţilor, toate partidele parlamentare, inclusiv deputaţii neafiliaţi şi comuniştii au pledat joi pentru demisia Guvernului. Comuniştii din opoziţie şi neafiliaţii au pledat şi pentru alegeri anticipate. Prin urmare, dacă premierul Filat nu-şi va prezenta singur demisia, nu este exclus ca acesta să fie demis prin moţiune de cenzură, mai ales că PD şi PL, care par să se fi aliat împotriva PLDM, au împreună 27 de voturi – suficient pentru a înainta o moţiune de cenzură.
Analiştii politici cred, însă, că dacă Guvernul va cădea, alegerile anticipate vor fi inevitabile. Potrivit analistului politic Nicolae Chirtoacă, „iniţiativa lui Marian Lupu ca Vlad Filat să-şi dea demisia are drept scop slăbirea poziţiilor PLDM în ajunul începerii negocierilor pentru semnarea unui nou acord de alianţă între cele trei partide (PLDM, PL şi PD)”. (…) „Este o mişcare tactică. În orice situaţii de criză, Guvernul trebuie să funcţioneze. În Moldova însă, în loc să se asigure o guvernare cât de cât eficientă în condiţii de criză politică, se propune decapitarea Guvernului. Situaţia este, însă, de aşa natură că la moment în criză se află majoritatea parlamentară – nu Guvernul, care funcţionează  nestingherit”, a explicat analistul. El susţine că “alegerile anticipate nu reprezintă la moment o soluţie pentru partidele din coaliţie. Acum aceste eventuale alegeri ar favoriza doar opoziţia comunistă”, a conchis Nicolae Chirtoacă.

Sursa: Deutsche Welle