Cu cât se apropie mai mult Jocurile Olimpice, cu atât creşte şi teama faţă de noi atentate teroriste. Teamă, care a sporit şi mai mult după cele două atentate recente, de la Volgograd, în care şi-au pierdut viaţa 34 de persoane. Şi odată cu teama sporesc şi îndoielile privind asigurarea de către autorităţile ruseşti a securităţii pe timpul marelui eveniment sportiv din februarie. Aceasta deoarece duşmanul numărul unu al Rusiei, Doku Umarov, a lansat, deja în iulie 2013, prin intermediul unui mesaj video, un apel la împiedicarea Olimpiadei de Iarnă, "cu toate mijloacele, pe care le permite Allah"

Uwe Halbach, de la Fundaţia Ştiinţă şi Politică (SWP) urmăreşte cu mare atenţie evoluţiile politice din Caucaz şi avertizează că în percepţia lui Umarov "Allah ar permite şi recurgerea la mijloace teroriste". Autorităţile ruseşte iau foarte în serios anunţul făcut de rebelul cecen, cunoscută fiind influenţa de care acesta se bucură în rândul teroriştilor islamici. "Dacă Umarov lansează un apel, aşa cum a făcut-o cu un an şi jumătate în urmă, când a cerut să nu se mai atace obiective civile, atunci celulele teroriste îi urmează, în majoritate, îndemnul" – explică pentru DW politologul Gerhard Mangott, profesor la Universitatea din Innsbruck. Pericolul producerii de atentate e, aşadar, real. Să nu uităm că Umarov e responsabil pentru unele atentate spectaculoase produse în trecut.
"Bin Laden-ul Rusiei", aşa cum a fost supranumit Doku Umarov, e răspunzător pentru o serie de atentate comise între 2009 şi 2011, de pildă asupra metroului moscovit, în martie 2010, şi aeroportului din capitala Rusiei, în ianuarie 2011, soldate cu câte aprox. 40 de morţi.
În februarie 2012, Umarov a ordonat sistarea atentatelor, decizie pe care a regretat-o, însă, în iulie 2013, deoarece Kremlinul a interpretat-o drept "slăbiciune şi nu ca pe un gest de bunăvoinţă". Dacă Umarov se ascunde şi în spatele ultimelor atentate de la Volgograd e neclar. Până acum nimeni nu şi-a asumat răspunderea în mod oficial. Gerhard Mangott e apoape sigur că atentatele au fost "opera unor terorişti inslamişti, inspiraţi de cuvintele lui Umarov".
Pentru Doku Umarov orice mijloc pare just dacă pe această cale îşi poate atinge obiectivul propus: crearea unui stat islamic independent în Caucaz. Iar Rusia trebuie să părăsească regiunea. Deja în octombrie 2007, Umarov s-a declarat drept "Emir al Emiratului Caucaz". Pentru a-şi duce planurile la îndeplinire, Jocurile Olimpice de Iarnă de la Soci, asupra cărora va fi aţintită privirea întregii lumi, sunt un prilej cum nu se poate mai bun.