‘În semn de protest, aş vrea să spun europenilor şi americanilor din Nord : acum, noi vom acorda azil dacă acest american persecutat de către compatrioţii săi ne va cere acest lucru. Nouă nu ne este teamă’, a declarat preşedintele bolivian, potrivit AFP.

Anterior, alte două state, Venezuela şi Nicaragua, s-au oferit să-i acorde azil lui Edward Snowden, refugiat în prezent pe un aeroport din Moscova.

Site-ul de dezvăluiri WikiLeaks a anunţat vineri că Edward Snowden a depus cereri de azil în alte şase ţări, în contextul în care eforturile sale de a găsi refugiu faţă de autorităţile americane s-au dovedit zadarnice până în prezent. WikiLeaks a afirmat într-un mesaj postat pe Twitter că nu va preciza care sunt cele şase ţări, ‘din cauza tentativelor de interferenţă din partea SUA’.

De amintit că, legat de subiectul Snowden, preşedintele Evo Morales s-a confruntat zilele trecute cu un incident după o vizită în Rusia, patru state – Franţa, Portugalia, Spania şi Italia – refuzând să permită avionului său care se îndrepta spre Bolivia să survoleze spaţiul lor aerian, de teama că aeronava prezidenţială l-ar putea transporta şi pe fostul consultant american, a cărui extrădare a fost solicitată Moscovei de către Washington. Avionul a fost nevoit să aterizeze la Viena, unde a fost percheziţionat de autorităţile austriece, fără ca Snowden să fie găsit. Preşedintelui bolivian i s-a permis în cele din urmă să-şi continue călătoria către ţara sa.

SURSA: Agerpres