O populatie omogena (doua milioane de locuitori, din care 90% sunt sloveni) a usurat mult tranzitia democratica a unui stat care era deja cel mai bogat dintre republicile fostei Iugoslavii. Inainte de explozie, ea reprezenta 8% din populatia federatiei, dar 20% din productia sa industriala si 30% din exporturi.
Si astazi Slovenia ramane tara cea mai prospera din regiune, cu un PIB de peste 9.000 de dolari pe cap de locuitor, aproape dublu fata de cel al Republicii Cehe sau al Ungariei, si putin mai mic decat cel al Portugaliei (10.380 dolari pe cap de locuitor).

In ciuda exporturilor diversificate in mod traditional (electronica, mobila, masini de spalat, rulote, automobile, textile, piele etc.) si a legaturilor comerciale foarte puternice cu Germania si Italia, scindarea pietei iugoslave – care reprezinta totusi 40% din exporturile sale – a antrenat criza din Slovenia. Rata somajului a crescut de la 5% in 1990, la peste 14% la sfarsitul anului 1993. Dar Slovenia a stiut sa faca rapid cea mai buna alegere economica.
Lansandu-si propria moneda legata de marca germana, tolarul, Slovenia a instaurat un program de stabilizare destinat reducerii inflatiei (247% in 1991; 23% in 1993) si cresterii rezervelor sale valutare.
Apoi, a pornit la restructurarea intreprinderilor si reorientarea schimburilor catre Vest, desi privatizarea a servit mai ales la recumpararea intreprinderilor de catre salariati.
Aceasta este, si astazi, principala problema a acestei tari de munte: foarte nationalista, Slovenia a crezut mult timp ca poate sa se dispenseze de capitalul strain si numai sub presiunea Uniunii Europene, al carei membru asociat este de la 1 ianuarie 1997, a intreprins liberalizarea progresiva – pana in 2003 – a regimului de investitii straine.     

Puncte forte

q Din vremea lui Tito, o specializare a industriilor usoare exportatoare.
q O reorientare foarte sustinuta a schimburilor catre Vest.
q O politica monetara foarte eficace in lupta contra inflatiei.
q O situatie bugetara satisfacatoare si un nivel scazut al imprumuturilor externe.