"Insistăm ca decizia privind o altă reducere a datoriei noastre să fie luată în primăvară, când va fi anunţată valoarea excedentului primar", a declarat Samaras.

În noiembrie anul trecut, miniştrii de finanţe din zona euro au convenit că o nouă reducere a datoriei Greciei va fi posibilă dacă Atena va respecta condiţiile planului său de salvare şi va realiza un excedent primar.

Confruntată cu o datorie colosală şi privată de acces pe pieţele financiare, Grecia este din primăvara lui 2010 sub asistenţa partenerilor săi europeni şi a Fondului Monetar Internaţional.

După şase ani de recesiune neîntreruptă, Grecia speră să realizeze un uşor excedent primar în 2014, în contextul în care bugetul pentru 2014 aprobat recent de parlament prevede o creşterea a Produsului Intern Brut (PIB) de 0,6%.
Grecia poartă însă în continuare negocieri cu troica creditorilor (BCE, UE şi FMI), pentru a depăşi dezacordurile privind nevoia de finanţare în 2014 şi măsurile necesare pentru deblocarea unei noi tranşe de ajutor de un miliard de euro. 
Sursa: Agerpres