Numele Institutului National de Statistica (INS) a fost folosit intr-o tentativa de inselatorie pe internet, cetatenii Romaniei fiind indemnati sa-si dezvaluie datele cu caracter strict confidential in cadrul unui fals recensamant online. Compania Dacia s-a confruntat recent cu o tentativa asemanatoare, in cazul unui concurs fictiv unde pentru a „castiga” un autoturism Logan, persoanele vizate trebuiau sa plateasca anticipat sume cuprinse intre 250 si 650 de euro.

Numersoase persoane au primit, miercuri, prin e-mail, un mesaj cu invitatia de a participa la „primul recensamant online din Romania”. Datele solicitate vizau numele si prenumele, codul numeric personal, seria si numarul de buletin, prenumele parintilor, locul nasterii si adresa de domiciuliu.

Accesand link-ul din mesajul primit, cei vizati erau directionati catre o pagina de internet. Acolo erau asigurati de pastrarea confidentialitatii datelor furnizate si erau atentionati cu privire la corectitudinea cu care informatiile trebuie introduse in baza de date.

 * Anuntul fictiv

Potrivit mesajului primit prin e-mail, completarea formularului online af ri obligatorie:

„Cetateanule
Inaintea alegerilor prezidentiale din 2009, Institutul National de Statistica te invita sa iei parte la primul Recensamant ONLINE din Romania.

0-27578-capitall0001phishingrecensamant.jpgTe rugam sa accesezi adresa de mai jos si sa completezi formularul obligatoriu pentru Recensamantul Populatiei si al Locuintelor 2009.
Recensamant Online.

INSTITUTUL NATIONAL DE STATISTICA
Bd. Libertatii 16, Bucuresti Sector 5, ROMANIA”

 * Avertismentul INS

Institutul National de Statistica precizeaza ca informatia continuta in mesajul de mai sus este falsa. „INS se disociaza cu fermitate de actiunea iresponsabila si condamnabila a initiatorului mesajului”, a anuntat institutia.

Mai mult, INS a solicitat autoritatilor specializate, depistarea, identificarea si tragerea la raspundere, conform legii, a autorului/autorilor mesajului in cauza.
   
„Institutul National de Statistica nu a avut in vedere si nici nu intentioneaza sa organizeze un recensamant on-line”, a declarat presedintele INS, Vergil Voineagu.

 * Posibile prejudicii materiale majore

INS avertizeaza ca potrivit legislatiei în vigoare, informatiile solicitate au caracter strict confidential.

„Comunicarea acestor date poate sa aduca prejudicii majore de natura materiala si morala persoanelor care s-ar lasa induse in eroare, prejudicii de care Institutul National de Statistica nu este raspunzator”, a subliniat Voineagu.