După Brexit va fi jale. Toți cei care își vor dori o vacanţă în Marea Britanie trebuie să știe că vor plăti mai mult ca până acum. Mai mulți bani vor scoate din buzunar și pentru a vorbi la telefon cu cei din ţară, iar când veţi folosi cardul este posibil să plătiţi taxe suplimentare.

În ceea ce privește libera circulație, granița va putea fi trecută ca până acum, doar pe bază de buletinul, doar până la sfârşitul lunii septembrie. După această dată aveţi nevoie de paşaport. Neschimbate vor rămâne doar tarifele la hoteluri, susţin operatorii de turism.

Din 2021, pentru Marea Britanie nu se mai aplică regulile Uniunii. Turiştii români pot sta cel mult șase luni fără viză de intrare.

Ionuţ Matei, consilier pentru rezidenţă în UK a erxplicat, pentru știrile protv.ro că în aceste şase luni de zile ca şi turist, nu ai voie să lucrezi, nu ai voie să studiezi şi nu ai voie să accesezi beneficiile locale. “Atenţie, buletinul se mai poate folosi până la finalul lui septembrie anul acesta”, a susținut el.

După această dată, aveţi nevoie de paşaport. Dacă folosiţi cardul, verificaţi comisioanele, pentru ca tranzacţiile nu mai sunt acoperite de normele Uniunii Europene care limitează taxele interbancare. Aveţi grijă şi când vorbiţi la telefon. Operatorii din România nu vor mai fi obligaţi să ofere roaming la tarife naţionale. Doi dintre cei mai mari furnizori de telefonie din ţară au anunţat că păstrează actualele tarife, până la sfârşitul lui iunie. După această dată, intra costurile pentru apelurile internaţionale.

Cât va costa vorbitul la telefon

Eduard Lovinvicepreşedinte ANCOM a făcut o recomandare tuturor utilizatorilor români care vor călători în Marea Britanie. Ei vor trebui să verifice în prealabil la furnizorul lor tarifele comerciale de roaming aplicabile.

Cardul european de sănătate rămâne valabil, dar este recomandată o asigurare suplimentară.

Potrivit lui Cosmin Vasile, operator de turism, pentru o excursie de o săptămână, tarifele sunt undeva la 44 de lei pentru o asigurare de sănătate, iar pentru două săptămâni sunt 55 de lei. Pot fi folosite la centrele medicale din Marea Britanie, chiar şi la cele private.

Rămân neschimbate condiţiile în cazul în care vreţi să închiriaţi o maşină. Şi dacă staţi mai puţin de șase luni, nu sunteţi obligaţi, ca turişti, să prezentaţi la intrarea în ţară dovada că aveţi rezervată deja cazarea sau că dispuneţi de o anumită sumă de bani.