Oficialii americani din domeniul sănătăţii au declarat că drogul sintetic Fentanil a depăşit heroina şi a devenit cel mai letal drog. Fentanil este de 50-100 de ori mai puternic decât heroina sau morfina.

Fentanilul este un analgezic opioid, sintetizat îîn anii 1950 în Belgia de către Paul Janssen, cu o potență analgezică de aproximativ 80 ori mai mare decât morfina.A fost introdus în practica medicală în anii 1960 ca anestezic intravenos sub denumirea “Sublimaze”. Acest narcotic sintetic este folosit ca analgezic în procedurile chirurgicale datorita efectelor adverse minime la nivel cardiac.

Fentanilul este cel mai puternic opioid cunoscut inprezent (cel mai eficient în tratarea durerilor severe asociateneoplasmelor). Effentora (comprimate bucale ce conțin fentanil sub forma de citrat) este indicat pentru tratamentul durerii episodice intense (BTP) la adulți cu cancer carora li se administrează deja tratament de întreținere cu opioide pentru durerea cronică canceroasă.

Consumul ilicit a apărut la mijlocul anilor 1970, fiind comercializat pe piața drogurilor sub denumirea de “Actiq” sau”Percopop” (drajeu). Peste 12 analogi ai fentanilului au fost fabricați clandestin in SUA. Derivati precum “China White” (α-metilfentanilul) și 3-metilfentanilul au arie de vânzare ilegală ca “designer drugs”. Efectele biologice ale fentanilului nu se deosebesc de cele ale heroinei, cu excepția faptului ca fentanilul poate fi de sute de ori mai potent în unele acțiuni, fiind vândut adesea drept heroina și ducând la efect de supradoză.

Fentanilul este mai periculos decât heroina având o acțiune mai energică decât aceasta. El poate induce rapid stopul respirator și de aceea consumatorii pot fi găsiți pe stradă cu seringile cu care s-au injectat în braț, conform sfatulmediuclui.ro