Întrebat dacă, în cazul repatrierii, rezerva de aur ar urma să fie folosită pentru tranzacții, șeful PSD a evitat să dea un răspuns, dar le-a spus jurnaliștilor: „Știți ce nu înțeleg la voi? Totuși, sunteți copii tineri. Cu atâta nonșalanță, cu atâta ușurință, criticați o măsură de a aduce bogăția României în țară”.

„Rezerva de aur a fiecărei țări este o garanție foarte sănătoasă. Este cea mai puternică garanție și cred că e normal să o ai în țara ta. Asta înseamnă, garanția că e la tine acasă”, a mai spus șeful PSD.

„Aurul țării să vină acasă. De ce să trebuie stea în afara țării aurul României? De ce să stea bogățiile noastre afară?Adică dacă stă în trezoreria, în seifurile BNR, nu mai este o garanție?”, a declarat Liviu Dragnea.

Circa 60% din rezerva de aur a României se află la Banca Angliei.

Discuţia despre rezervele de aur ale României a născut şi conspiraţii. Un europarlamentar ALDE a sugerat că BNR are ceva de ascuns în privinţa stocurilor externe şi i-a cerut lui Mugur Isărescu să ofere clarificări. I-a răspuns Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale.

„Punerea sub semnul întrebării a rezervei de aur sau a rezervei internaționale a României nu este doar un semn de ignorare a realității, de sfidare a logicii economice și a practicilor prudențiale internaționale, ci o formă de răspândire a unor informații false!”, a spus Dan Suciu, conform Digi24. Toate informaţiile despre rezervele internaţionale se regăsesc în rapoartele anuale ale instituţiei.

Pentru aurul ținut la Londra, România plătește 309.000 de lei pe an. Dacă ar trebui să aducă lingourile de aur în țară, doar transportul ar costa cel puțin de 20-30 de ori mai mult decât plătește acum anual pentru depozitare la Londra.

Venezuela este țara cu cele mai mari rezerve de petrol din lume. Din cauza sancțiunilor SUA și a scăderii prețului, petrolul nu mai aduce suficiente venituri. Așa că regimul lui Nicolas Maduro se folosește de aur. O cantitate de 8 tone de aur ar fi fost scose din Banca Centrală în urmă cu câteva săptămâni. Şi n-ar fi prima dată. Mai mulți politicieni de opoziție susțin că aurul țării este vândut ilegal. Turcia este principala destinație a aurului care iese din Venezuela. Guvernul de la Caracas susține că aurul este trimis în Turcia pentru rafinare. Dar nu există dovezi că aurul este returnat. Nicolas Maduro a încercat să repatrieze și aurul din Banca Angliei, dar a fost refuzat. Venezuela este țara care în 2017 avea o inflație de 2000%.

Există într-adevăr și mai multe țări europene care și-au adăpostit o parte din rezervele de aur din străinătate în cuferele de acasă.

Ungaria este singura țară din vecinătate care și-a mutat integral rezerva de aur din străinătate în țară. Stocul de 3,1 tone a fost adus din Marea Britanie fix acum un an și multiplicat de 10 ori în decurs de câteva luni, astfel că acum Ungaria are 31,5 tone de aur. Argumentul oficialilor de la Budapesta: aurul ţinut acasă va consolida piaţa ungară.

Cea mai semnificativă mutare aparține însă Germaniei care, până acum doi ani, își ținea aproape toată rezerva de aur în străinătate, împărțită între Paris, Londra și New York. Acum are jumătate acasă, jumătate în cuferele din Statele Unite și Marea Britanie. Pentru germani, motivele au fost simple. În perioada Războiului Rece, exista pericolul permanent al unei invazii rusești, aurul nu era în siguranță acasă. Acum nu mai există acest risc. Lichidarea rezervelor de la Paris are și o explicație economică. Aurul poate fi folosit pentru tranzacții în valută, din moment ce și Franța și Germania folosesc aceeași monedă, păstrarea aurului în țara vecină nu se mai justifica.

O altă țară care până recent a avut tot aurul depozitat în afara granițelor este Austria. 80% din aceste rezerve se aflau în Marea Britanie. O comisie de experți a avertizat, însă, Banca Centrală a Austriei că o concentrare atât de mare într-o singură țară este riscantă. Așa că autoritățile de la Viena au decis să repatrieze jumătate din aur, iar pe restul să-l redistribuie între Marea Britanie și Elveția.

Un caz particular este cel al Poloniei. Anul trecut a făcut cele mai mari achiziții de aur din ultimii 35 de ani. Nouă tone în două luni. Toată rezerva, adică puţin peste 117 tone, este păstrată în Marea Britanie.

Rusia este ţara care face cele mai mari investiţii în aur. Anul trecut a cumpărat în medie 20 de tone în fiecare lună.

Analiştii Bloomberg au o teorie: Rusia se pregăteşte de război. Nu un război convenţional cu armamentul căruia îi face reclamă de când s-a retras din Tratatul Forţelor Nucleare şi cu care ameninţă frecvent România. Vladimir Putin îşi construieşte la Moscova o fortăreaţă financiară care să apere ţara de orice efecte ale sancţiunilor pe care comunitatea occidentală vrea să i le mai servească. Dar în timp ce clădeşte această fortăreaţă pentru a se proteja de celalalte ţări, măsurile de austeritate venite la pachet, spre exemplu majorarea vârstei de pensionare, i-au redus popularitatea acasă.