Tot mai multe voci au început să ateste teoria că Liviu Dragnea nu s-ar mai bucura de sprijinul unui aliat fără de care zilele sale sunt numărate. Este vorba de UDMR, formațiune care le oferă pesediștilor liniște în Parlament.

Primul semnal oficial în acest sens a fost dat în urmă cu o săptămână de liderul Uniunii, Kelemen Hunor. El a spus categoric  că nu va susține restructurarea Guvernului în Parlament, dacă se va face astfel.

„UDMR va lăsa coaliţia PSD-ALDE să arate că are majoritate. Noi nu am luat o decizie, dar eu cred că dacă am votat o dată Guvernul, primul Guvern Grindeanu, după aceea Tudose, o dată Guvernul Dăncilă, a patra oară nu cred că va fi cazul să votăm un Guvern, mai ales că ei au majoritate. Vreau eu să se demonstreze că au majoritate, ei trebuie să adune 233 de voturi, noi încercăm să nu-i încurcăm nici pe cei din Opoziţie, nici pe cei din PSD-ALDE şi de aceea eu cred că dacă se va demonstra că această coaliţie are majoritate, poate reuşim şi noi să stopăm aceste acuzaţii total nefondate că PSD-ALDE stă în voturile noastre şi permanent noi nu ştiu ce şantajăm în dreapta şi în stânga, ceea ce nu este adevărat. Sunt acuzaţii lipsite de orice bază”, a spus Kelemen la RFI, întrebat ce va face UDMR dacă se va ajunge la o restructurare a Guvernului în Parlament.

Informațiile despre o posibilă îndepărtare a UDMR de PSD și Liviu Dragnea s-au făcut auzite zilele trecute. Atunci s-a susținut chiar că Uniunea are trasate chiar și directive în acest sens direct de la Buxelles. Potrivit unor surse politice, UDMR ar fi primit ordin de la Bruxelles, să nu mai susțină PSD-ul, după controversele legate de legile justiției. În caz contrar, PPE i-ar fi amenințat pe liderii UDMR cu excluderea din grup.

Ipoteza a fost îmbrățișată și de senatorul PSD, Șerban Nicolae. El a spus că UDMR a fost presată, de la Bruxelles, să nu mai acorde sprijin coaliției. Liderul social-democrat a arătat că PPE a pus presiune pe UDMR și că se încearcă izolarea României pe plan internațional și blocarea guvernului. ”UDMR nu negociază nicio poziție în Guvern. A fost presată, de la Bruxelles, să nu mai acorde sprijin coaliției. PPE a pus presiune pe UDMR. Se încearcă izolarea României pe plan internațional și blocarea guvernului.”, a comentat atunci Șerban Nicolae.

Varianta îndepărtării UDMR de PSD a fost susținută și de preşedintele Pro România, Victor Ponta, la Digi 24. ”Categoric faptul că există Pro România, înseamnă că nu mai există o majoritate clară. Înţeleg că şi negocierile cu cei de la UDMR au eşuat şi au eşuat dintr-un motiv foarte simplu: cei de la UDMR sunt foarte pragmatici, ei ştiu foarte bine că electoratul lor nu îl place pe Dragnea, iar pe Dăncilă nici vorbă, au alegeri pe 26 mai şi dacă se dau prea prieteni cu domnul Dragnea, s-ar putea să nu mai vadă cei 5%. La minorităţi, unii sunt PSD-işti de fapt, că sunt mai pesedişti decât pesediştii, alţii însă nu pot fi cumpăraţi, cu funcţii, cu bani”, a spus Victor Ponta.